Lepsza alternatywa dla wody butelkowanej

Istnieje woda znacznie zdrowsza i bezpieczniejsza od wody butelkowanej, jest równie smaczna i około 200 do 500 razy tańsza.

Zrezygnuj z wody butelkowanej, wody gotowanej, wody kranowej, ponieważ istnieje znacznie lepsze rozwiązanie.

Skończ z dowozem wody butelkowanej i wywozem wielkich ilości śmieci. Oszczędzisz pieniądze, zadbasz o swoje zdrowie i środowisko naturalne.

Woda z butelki

Rozwiązanie najbardziej uproszczone, które można zbudować samodzielnie.
W porównaniu do systemu OTECH SUW-40 rozwiązanie to nie posiada:

  • zabezpieczenia przed awarią świetlówki odcinającego dopływ wody (wymagane w obiektach publicznych),
  • modułu konstrukcji nośnej,
  • układu chłodzenia lampy,
  • amperomierza do kontroli działania i stanu świetlówki,
  • elektroniki wydłużającej trwałość świetlówki UV-C,
  • wyłącznika czasowego, wodomierza

Woda kranowa

W Polsce najczęściej woda kranowa nadaje się do bezpośredniego spożycia, zdecydowanie najwięcej zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. Badania robione po 2015r. pokazują, że najczęściej woda kranowa ma lepszą czystość od butelkowanej, nie zawiera tez bakterii jak wiele wód butelkowanych. Okazjonalne picie surowej wody z kranu, nie niesie ryzyka negatywnych skutków zdrowotnych. Wielu lekarzy i naukowców uważa, że picie wody kranowej jest mniej ryzykowne niż spożywanie wody butelkowanej w plastykach.

Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego

„Zanieczyszczenia wody pitnej dostępnej w sieciach wodociągowych, a szczególnie toksyczne produkty jej chlorowania i ozonowania wykazują działanie teratogenne i mogą być przyczyną poronienia i innych powikłań”  Od czasu wydania tej opinie minęło ponad 10 lat, w tym czasie jakość wody wodociągowej bardzo się poprawiła. Kiedyś faktycznie jakość wody kranowej bywała tragiczna zła, w praktyce dodawano 10..15 razy więcej chloru niż obecnie.

Woda kranowa gotowana

Gotowanie wody kranowej powoduje zabicie większości bakterii i wirusów. Gotowanie zmniejsza ilość chloru, ale nie usuwa najgroźniejszych toksyn. Efektem ubocznym gotowania jest zbijanie się minerałów w mikro-bryłki, zmienia się smak wody i spada przyswajalność minerałów. Tworzą się też związki nierozpuszczalne.

Woda kranowa bez toksyn (chloru, ozonu, trihalometanu)

Uzdatnienie wody wodociągowej środkiem bakteriobójczym jest niezbędne. Najczęściej wodociągi dodają do wody: chlor, ozon i jeszcze fluor. Związki zawarte w wodzie metan, amoniak, reagują z nimi tworząc silne toksyny np. trihalometan, benzen, itd. Aby nie spożywać tych związków wystarczy zainstalować obok kranu najbardziej popularny, niedrogi filtr węglowy w obudowie 10″.

W niedużych instalacjach np.: dom, szkoła, restauracja, bank, sklep, itd. nie należy stosować większych filtrów niż 10″. Filtr wody po za korzystną filtracją jest siedliskiem, bakterii. W miarę zużywania się filtru bakterii przybywa. Nawet w droższych filtrach węglowych wzbogaconych jonami srebra i tak po pewnym czasie rozmnażają się bakterie. Dlatego zaleca się wymianę wkładu co 4 m3 wody, ale nie rzadziej niż 4..6 miesięcy.

Jeżeli nie mamy za filtrem lampy sterylizacyjnej  UV-C należy rano odpuścić 2 litry wody. W ten sposób filtr zostanie przepłukany, a  większość bakterii spuścimy do kanalizacji. Filtr węglowy bardzo skutecznie wiąże substancje chemiczne przy powolnym przepływie wody, dlatego wodę przez filtr węglowy powinno się przepuszczać powoli. 

Smaczna i zdrowa woda dostępna bez ograniczeń

Najlepszy sposób uzyskania w domu zdrowej, smacznej wody to filtracja węglowa i sterylizacja UVC. Woda jest przepuszczona przez filtr węglowy, który usuwa wszystkie toksyczne substancje, chlor, ozon, metale ciężkie. Po tym procesie woda przechodzi przez lampę sterylizacyjną zabijającą wszystkie bakterie, grzyby, wirusy wielokrotnie skuteczniej niż gotowanie.

Woda do picia:

★★★★woda przepuszczona przez filtr węglowy i lampę sterylizacyjną UVC
★★woda przepuszczona przez filtr węglowy z jonami srebra
woda z kranu (zawiera chlor, ozon, okresowo może zawierać silne toksyny i nawozy azotowe zmyte z pól przez deszcze)
woda  gotowana (w temperaturze ponad 55°C następuje wytrącenie minerałów form nierozpuszczalnych, tworzących mikro grudki)
wody przepuszczona przez filtr węglowy (w filtrach rozwijają się bakterie, które wypływają z wodą)
woda z instalacji odwróconej osmozy (woda jałowa jest bardzo niezdrowa)
woda z instalacji odwróconej osmozy z mineralizatorem (mineralizator w 90% instalacji nie działa prawidłowo, ponieważ jest pokryty filmem bakteryjnym)
woda butelkowana (butelki PET wydzielają do woda BPA, bisfenol-A)

Filtr z węglem aktywnym (filtr węglowy)

Filtr składa się z obudowy i wymiennych wkładów. Wkłady zawierają sprasowany węgiel aktywny, to taki sam węgiel jak w wojskowych maskach gazowych.

Filtr węglowy zabezpiecza użytkownika przed chlorem, ozonem, fluorem, metalami ciężkimi, nawozami azotowymi, metanem, amoniakiem, trihalometanem, benzenem, i prawie wszystkimi toksynami, które stale lub okresowo występują w wodzie. Filtr filtruje również zanieczyszczenia stałe o wielkości 3..5 µm (mikro metra).

Wkład filtra należy wymieniać co 4m3 wody (4000 litrów), ale nie rzadziej niż 4 miesiące. Hurtowa cena wkładów wynosi 3zł, sklepowa cena to około 7 zł. Wkłady z jonami srebra są dwa razy droższe.

Wkłady węglowe można też regenerować, ale jest to najczęściej nieopłacalne. Regeneracja polega na przepuszczeniu podgrzanej do 85°C wody w kierunku wstecznym, woda musi być miękka.

Aby uzyskiwać dużą skuteczność działania filtra węglowego wodę należy przepuszczać powoli.

Przepływowa lampa sterylizująca UVC

Ultra fiolet z światła słonecznego zabija bakterie i sterylizuje wodę. Na takiej zasadzie działa też świetlówka sterylizacyjna UVC zabezpiecza przed bakteriami, wirusami, grzybami, pasożytami jednak tych elementów w wodzie kranowej być nie powinno. Bakterie mogą też namnażać się w filtrze. Zakład wodociągów miejskich sterylizuje wodę świetlówkami UVC. Niestety woda może ulegać zanieczyszczeniu w drodze z wodociągów do naszego kranu.

Z czasem rura kwarcowa lampy będzie pokryta osadami mineralnymi węglanu wapnia itd. Dlatego najlepiej użyć świetlówki o mocy 40W, posiada ona duży zapas mocy do wysterylizowania wody. Okresowo z rury kwarcowej trzeba usuwać kamień (osady mineralne), robimy to jak szkło staje się mocno matowe. Okres ten wynosi typowo rok dla wody twardej, a 5..10 lat dla miękkiej.

Nie polecamy używać świetlówek o większych mocach niż 40W. Większa moc powoduje rozgrzewanie się świetlówki podczas braku przepływu wody i gwałtowne przyśpieszenie procesu narastania osadów mineralnych.

Budowa przepływowej lampy sterylizacyjnej UVC

Promiennik model: TUV 36T5 HE 4P SE, producent Philips, Bańka T16 posiada średnicę 19,3 mm, Długość całkowita 853 mm.
Oznaczenie HE oznacza świetlówki o dużej sprawności energetycznej kosztem zmniejszenia mocy.
Napięcie pracy świetlówki 94V, prąd pracy 425 mA, moc świetlówki 40W, moc emitowanego promieniowania w całym zakresie UVC 15W.
Moc pobierana z sieci 44W, ~230V, 190mA
Czas działania podawany przez producenta 9 000 h (wartość bywa znacznie zawyżona).
Trzonek 4P-SE (4 Pins Single Endnd), występuje też pod symbolem 4-PIN G10Q, lub G10Q.

[kilkanaście firm produkuje odpowiedniki świetlówek UV-C Philipsa, przykładowy zamiennik UVC GPH843T5L-4P, 39W, 4 PIN]
[minimalna dawka promieniowania do skutecznego sterylizowania wody 40 mJ/cm2 = 400 J/m2 = 40 mWs/cm= 40 000 μWs/cm2]

Właściwości światła UV

Światło, którego oko ludzkie nie widzi, lub widzi bardzo słabo powinno nazywać się promieniowaniem. Słońce promieniuje w ziemię światłem UVA, UVB, UVC. Promieniowanie UVA to światło nadfioletowe tzn. światło o fali krótszej, niż światło widzialne, oko człowieka już tego światła nie widzi, lub widzi bardzo słabo. UVA dobrze widzą niektóre zwierzęta, np. renifery. Promieniowanie UVB jest niewidzialne, opala skórę człowieka, zabija bakterie, sterylizuje wodę na głębokość około 6mm, powoduje niszczenie wielu materiałów. Promieniowanie UVC dociera do ziemi w znikomej ilości, blokuje je atmosfera ziemi. UVC podobnie jak UVB jest zabójcze dla wszystkich organizmów żywych, ponieważ niszczy ich DNA. Większe organizmy przed promieniowaniem UVB i UVC chroni skóra lub pancerz. Ze względu na bardzo małe wymiary bakterie, grzyby, wirusy nie posiadają takiej ochrony. UVC posiada bardzo silne właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze, itd. Nad promieniowaniem UVC jest już promieniowanie X (promieniowanie rentgenowskie), które też jest zabójcze dla organizmów żywych, więc też jest wykorzystywane do sterylizacji głównie materiałów ciemnych (ścieków, koncentratów, piwa, konserw, paczek, materiałów medycznych,…), których nie można sterylizować światłem UVC.

Instalacja uzdatniania i sterylizacji wody SUW-40

Profesjonalna instalacja uzdatniania i sterylizacji wody SUW-40 jest dedykowana dla zakładów przemysłowych, małych i średnich firm, siłowni, klubów fitness, obiektów sportowych, obiektów publicznych, szkół, hoteli, itp. Główne elementy to przepływowy sterylizator wody światłem UV (promieniowaniem UV-C) i filtr sedymentacyjny z węglem-aktywnym. Woda może zasilać wiele punkty poboru i dodatkowo instalację nawilżania powietrza.

Koszty utrzymania systemu przy pracy ciągłej 24h/dobę wynoszą: 120zł/rok świetlówka UVC, filtry 30zł/rok, energia elektryczna 180zł/rok. W ciągu roku urządzenia najczęściej spłaca się wielokrotnie, ponieważ rezygnujemy z dowozu wody butelkowanej i wywozu śmieci.

System może pracować z wyłączaniem czasowym. Automatyczne wyłączanie można ustawiać od 3 minut do 24 godzin.

Domowe filtry odwróconej osmozy

Woda demineralizowana jest szkodliwa, a nawet bardzo niebezpieczna dla zdrowia człowieka. Woda demineralizowana niszczy zęby i odmineralizowuje kości. Dlatego zdecydowana większość producentów filtrów odwróconej osmozy po filtrach montuje mineralizatory.
Mineralizator wody to pojemnik zawierający granulki skał wapiennych, przez które przepływa woda. Granulki skał się rozpuszczają, a woda wzbogaca się o cenne minerały wapń, magnez, itd. Niestety mineralizatory wody często, w zasadzie najczęściej  nie działają prawidłowo. Już w parę tygodni od uruchomienia instalacji mineralizatory przestają działać, ponieważ pokrywają się filmem bakteryjnym. Zamiast mineralizować wodę emitują do wody bakterie, niektóre z tych bakterii są niebezpieczne dla zdrowia np. pałeczka ropy białej.

Ponad to w  domowych filtrach odwróconej osmozy nigdy nie mamy pewności czy membrana nie jest pęknięta. W takim przypadku filtr odwróconej osmozy staje się wylęgarnią bakterii. W warunkach domowych codzienna kontrola pracy takich instalacji jest niewykonalna.

Małe, domowe instalacje (filtry) odwróconej osmozy nie posiadają czujników i automatyki nadzorującej ich pracę, ponieważ automatyka taka jest znacznie droższa od samych filtrów.  Jeżeli domowa instalacja odwróconej osmozy nie działa prawidłowo, użytkownik nie jest o tym informowany. W efekcie z pękniętej membrany odwróconej osmozy popłyną namnożone bakterie, które namnożą się jeszcze bardziej w mineralizatorze i instalacji.

Projektujemy i seryjnie produkujemy instalacje odwróconej osmozy. Poznaliśmy ten temat dogłębnie, więc nikomu nie sprzedamy, ani nie polecimy instalacji odwróconej osmozy bez automatyki kontrolującej jej pracę. Takie instalacje są bardzo proste, ale bardzo niebezpieczne. Można to porównać do pierwszych prostych samochodów bez: pasów bezpieczeństwa, poduszek powietrznych, napinaczy pasów, stref zgniotu, hartowanych szyb, ABSu, kontroli trakcji, … czyli wszystkiego co od 15 lat mamy w standardzie wyposażenia samochodów.
schemat stacji RO-400s

Wnioski

Domowe filtry odwróconej osmozy są pozbawione elektroniki kontrolującej pracę i sterującej. Nawet najdroższe rozwiązania tego typu przynoszą znacznie więcej szkód niż pożytku. Znacznie lepiej pić wodę wodociągową prosto z kranu, niż używać tego rozwiązania.

Najlepszą i obecnie niedrogą metody obróbki wody wodociągowej do celów spożywczych jest przepuszczenie wody przez filtr węglowy i lampę sterylizacyjną UVC. Woda wodociągowa zawiera korzystne dla zdrowia i potrzebne człowiekowi minerały, które są usuwane przez filtry odwróconej osmozy (membrany odwróconej osmozy).

Woda wodociągowa najczęściej ma bardzo dobry skład minerałów, niestety jak powietrze zawiera zanieczyszczenia, które trzeba w mądry sposób usunąć. Usuwanie zanieczyszczeń uproszczonymi (kuchennymi, domowymi) filtrami odwróconej osmozy jest najgorszym rozwiązaniem. Takie rozwiązanie promuje wiele firm handlowych i monterskich, ponieważ na sprzedaży i serwisie filtrów odwróconej osmozy uzyskuje się kilkukrotnie wyższe marże, niż na filtrach węglowych i sterylizatorach UVC.

Wtórne zanieczyszczenie wody

W zapchanych, załamanych, ściśniętych gruntem, źle zaprojektowanych (za małe średnice), przeciążonych eksploatacją rurach wodociągowych może dojść do zjawiska wtórnego zanieczyszczenia wody. Wtedy brudna woda z otoczenia rur (przez uszkodzenia, nieszczelne złącz) jest zasysane do wnętrza rur wodociągowych. Do czystej wody dostają się bakterie i inne brudy. Sytuacja taka zachodzi bardzo rzadko, kiedy w rurze powstanie wyraźna zwężka i prędkość przepływu jest odpowiednio wysoka. Przy dużych przepływach w godzinach szczytu rośnie prędkość przepływu i na przewężeniach spada ciśnienie, a czasami tworzy się podciśnienie. Podciśnienie to „ssanie” zaciąga wodę z zewnątrz do wnętrza rury. Z punktu widzenia fizyki, przypadkowo tworzy się urządzenie nazywane inżektorem, którego zasada działania jest dobrze opisana w Wikipedii i literaturze. Nigdy w Polsce nie spotkaliśmy się z takim zjawiskiem, jest ono bardzo rzadko spotykane rzadziej niż trzęsienia ziemi, czy awarie elektrowni atomowych. Świetlówka sterylizacyjna zamontowana za filtrem zabezpiecza przed negatywnymi konsekwencjami takich awarii.

Dzbanki filtrujące wodę

Filtr dzbanka zawiera węgiel aktywny, który zabezpiecza użytkownika przed chlorem, ozonem, fluorem, metalami ciężkimi, nawozami azotowymi, metanem, amoniakiem, trihalometanem, benzenem i prawie wszystkimi toksynami, które stale lub okresowo występują w wodzie. Problem w tym że filtracja ta działa bardzo słabo.

Woda przechodzi przez filtry dzbankowe grawitacyjnie. Ciśnienie przepływu przez filtr to około 0,005 bara, w filtrach podpiętych pod kran ciśnienie to wynosi typowo 4 bary, jest więc 800 razy większe. Dzięki ciśnieniu wodę można przepuszczać przez ciasno zbite, maleńkie granulki węgla. Aktywna powierzchnia granulek wyłapująca zanieczyszczenia w filtrze ciśnieniowym jest 6 000..30 000 większa niż w filtrze dzbankowym.

Filtry dzbankowe są dogodnym miejscem do namnażania się bakterii, dlatego powinno się je bardzo często wymieniać. Bakterie namnażają się w tych filtrach wielokrotnie szybciej niż w filtrach sieciowych.