okap kuchenny UV, okap gastronomiczny UV, filtr UV, okapy UV-C, gastronomia, profesionalna kuchnia, likwidacja tłuszczów, odciągi kuchenne, likwidacja neutralizacja zapachów, UV-C & ozon, UV-C i ozon

Historia powstania filtrów tłuszczowych OTECH

Produkowaliśmy wiele filtrów UV dla przemysłu, medycyny, wojska. Filtry te były przeznaczone do gazów, farb, wody, powietrza, ścieków.

W 2012 roku nasz dobry znajomy poprosił nas o naprawę filtrów tłuszczowych UV w okapach gastronomicznych. Musiał to naprawić, gdyż miał podpisaną umowę na utrzymanie urządzeń w sprawności, a francuski producent zażądał ogromnych pieniędzy.

Dysponując dużym doświadczeniem i wiedzą nie stanowiło to dla nas problemu, więc naprawiliśmy te okapy, a będąc na obiektach, naprawiliśmy również starsze okapy UV innych producentów.

Podczas tej akcji serwisowo-naprawczej, nasze wielkie zdziwienie wzbudziła konstrukcja tych urządzeń. Urządzenia gastronomiczne w zasadzie wszystkich producentów były bardzo zacofane technicznie, wydawały się wręcz archaiczne w stosunku do rozwiązań stosowanych w przemyśle spożywczym czy chemicznym.

Okapy standardowe miały ogromne wady koncepcyjno-konstrukcyjne, a największa z nich to emitowanie “twardego” UV-C, (najbardziej niebezpieczne, szkodliwe UVC), na zewnątrz okapu, prosto w oczy pracowników kuchni.

Powstał więc pomysł zrobienia własnego filtra UV, który poprawiłby warunki pracy w kuchni. Byłby też znacznie skuteczniejszy,  tańszy w eksploatacji, energo-oszczędny i bezproblemowy w serwisie. Filtra, który w przypadku awarii, może być wymieniony w 2 minuty. Filtra o ograniczonych wymiarach, który można wysłać standardowym kurierem. Filtra tak prostego w serwisie, że z obsługą poradzi sobie nawet kucharka. Filtra, w którym promienniki wymienia się tak prosto, jak worek w odkurzaczu.

rozłożony, okap kuchenny UV, okap gastronomiczny UV, filtr UV, okapy UV-C, gastronomia, profesionalna kuchnia, likwidacja tłuszczów, odciągi kuchenne, likwidacja neutralizacja zapachów, UV-C & ozon, UV-C i ozon

W rozwiązaniu OTECH mamy:

  • Pełne bezpieczeństwo dla wzroku pracowników, ponieważ promieniowanie UVC nie jest emitowane do otoczenia.
  • Niskie koszty zużycia energii, średnio 2..4 krotnie niższe, niż w układzie standardowych okapów UV.
  • Niskie koszty wymiany promienników i serwisu, średnio 2 krotnie niższe, niż w standardowych okapach UV.
  • Niskie koszty inwestycji. W układzie OTECH lamelowy filtr tłuszczu na okapie jest zbędny, a nawet niewskazany. Takie proste okapy nierdzewne bez lamelowego filtra tłuszczu są znacząco tańsze.
  • Zredukowane do minimum zagrożenie pożarowe.
  • Zredukowane do minimum awarie wentylatorów wyciągowych.
  • Czyste rurociągi dzięki 6 separatorom. W układzie standardowych okapów UV mamy tylko jeden separator lamelowy.
  • Oczyszczanie kanałów ozonem.

UVC-190gastro to wyjątkowa konstrukcja filtra tłuszczowego, przeznaczona dla gastronomii i przemysłowych odciągów z maszyn CNC, itp.

okap kuchenny UV, okap gastronomiczny UV, filtr UV, okap UV-C, gastronomia, profesionalna kuchnia, likwidacja tłuszczów, odciągi kuchenne, likwidacja neutralizacja zapachów, UV-C & ozon, UV-C i ozon

Zagrożenie utraty wzroku przez standardowe okapy UV-C

niebezpieczne dla oczu i rakotwórcze UVC, filtr lamelowy, okap UVUV-C

Światło UVC (poprawnie: promieniowanie UV-C) jest dla oka ludzkiego niewidoczne, to co widzimy jako niebieska poświata to zaledwie maleńka część widma wchodząca w zakres widzialny przez ludzkie oko.

Światło UVC z promienników do rozbijania tłuszczów ma wyjątkowo dużą energię fotonów, jest silnie rakotwórcze dla skóry i skrajnie niebezpieczne dla oczu. To zupełnie inne UV, niż UV z światła słonecznego, energia fotonów jest ponad 2 razy większa. Promieniowanie to nie wybiera, rozbija tłuszcze i białka w okapie i tak samo rozbija  białka i tłuszcze w oku człowieka.

Soczewkę i inne elementy oka nie regenerują się jak inne narządy np. skóra, czy wątroba.

Większość standardowych okapów UV przez filtr lamelowy przepuszcza promieniowanie UVC. Przyjmowane przez obsługę dawki promieniowania mogących powodować zmętnienie soczewki oka, jaskrę, inne choroby oka, czy raka skóry.

Mimo to, do dzisiaj nie mamy norm określających ile światła UVC może emitować okap. Wiadomo, że jest to mocno szkodliwe i niebezpieczne, ale statystyczne wykazanie tego wymaga czasu, dla porównania wykazanie szkodliwości palenia papierosów zajęło 40 lat.

Kucharze i kucharki nowoczesnych restauracji, czy barów szybkiej obsługi, nade często skarżą się na choroby oczu. Źródłem tych problemów są emitujące światło UV-C okapy UV. Światło UV-C o dużej energii fotonów nie wybiera, niszczy wszystkie tłuszcze i białka w tym białka i tłuszcze ludzkiego oka. 

Część producentów standardowych okapów UV, zauważyła problem uszkodzenia wzroku pracowników, a nawet doprowadzenie ich w późniejszym wieku do ślepoty.

W celu dbania o ludzi lub uniknięcia odpowiedzialności odszkodowawczej, za utratę wzroku, zmieniło promienniki z tzw. UV-C & ozone na bardziej bezpieczne promienniki UV-C 254nm stosowane do dezynfekcji. Te promienniki mają dodatkowy filtr nie przepuszczający światła poniżej 180nm.

Niestety takie promienniki UVC nie emitują ozonu, a rozkładanie tłuszczy i białek jest bardzo, bardzo słabsze.

Firma OTECH dysponując doświadczeniem, potencjałem naukowo-technicznym, najnowszym sprzętem pomiarowo badawczym postanowiła w swoich produktach rozwiązać wszystkie te problemy, a także co najważniejsze udostępnić swoje rozwiązania innym producentom. Z czasem pozwoli ochronić oczy wielu ludzi, a może nawet zmieni sposób wykonywania filtrów tłuszczowych.  

Filtr OTECH UVC-190gastro wykorzystuje dwa promienniki 95W typu UV-C & ozone. Dobrze zaprojektowana konstrukcja nie przepuszcza promieniowania UV-C na zewnątrz i nie powoduje zagrożenia dla oczu pracowników kuchni.

Konstrukcje OTECH  również bardzo zmniejszają zagrożenia pożarowe w stosunku do tradycyjnych okapów UV, są bardzo energooszczędne i nawet kilkukrotnie tańsze w eksploatacji od tradycyjnych okapów UV. Ponadto rozwiązanie UVC-190gastro jest bardzo proste w wymianie i serwisie. Nie zachodzi też niebezpieczeństwo stłuczenia szklanej obudowy i dostania się szkła do żywności.

Budowa standardowych okapów UV 

okap kuchenny UV, lampy UVC, okap gastronomiczny UV, filtr UV, okapy UV-C, gastronomia, profesionalna kuchnia, likwidacja tłuszczów, odciągi kuchenne, likwidacja neutralizacja zapachów, UV-C & ozon, UV-C i ozon

Konstrukcja standardowych okapów w zasadzie od lat 80-tych nie uległa żadnym istotnym zmianą. Potem techniczny jakby ominął tę dziedzinę życia.

Poza niebezpieczeństwem utraty wzroku w standardowych okapów UV jest bardzo wiele wad projektowych i technicznych.

W rozwiązaniach OTECH wyeliminowano wszystkie te wady i niedomagania. 

Inne wady i niedomagania standardowych okapów UV w porównaniu do rozwiązań firmy OTECH

 

Tylko jeden separator

W standardowych okapach UV występuje tzw. filtr z lameli V, który od wewnętrznej strony jest oświetlony światłem UVC (promieniowanie UV-C), a od zewnętrznej strony jest obsługa kuchni. W takim rozwiązaniu  technicznym filtr tłuszczu, musi być pojedynczy i zawsze jest pojedynczy odkraplacz.
Natomiast w rozwiązaniu OTECH filtr może składać się z wielu warstw odkraplaczy tłuszczu (zwanych też separatorami). W filtrze UVC-190gastro jest od 6  lub więcej separatorów, co daje bardzo wysoką skuteczność.

Natężenie promieniowania UVC

Dzięki kompaktowej budowie w urządzeniach OTECH na odkraplacze działa wielokrotnie silniejsze natężenie światła UV-C, niż w rozwiązaniu standardowego okapu. Utlenianie i rozkład tłuszczu jest więc bardzo skuteczne.

Wspomaganie ozonem

W standardowym okapie odkraplaczy to tzw. filtr lamelowy, zbudowany z lameli V, lub lameli rynienkowych.  Lamele są umieszczone w strumieniu wciąganego z kuchni powietrza, nie mają więc kontaktu z ozonem.

W rozwiązaniach firmy OTECH odkraplacze są przesunięte w komorze naświetlania, tak aby miały kontakt z UVC i ozonem. Ozon dodatkowo rozbija cząsteczki tłuszczu na wodór i dwutlenek węgla czyszcząc odkraplacze.

Skuteczność odkraplaczy bezwładnościowych 

W odkraplaczach (separatorach) wykorzystujemy bezwładnościowe wyłapywanie kropelek tłuszczu i zanieczyszczeń, tak jak w odkraplaczach cyklonowych. Większa prędkość przepływu powietrza z kropelkami tłuszczu, zwiększa skuteczność działania odkraplaczy bezwładnościowych. W separatorach OTECH prędkość przepływu jest średnio 6 razy większa, niż w okapie standardowym opartym o filtr lamelowym.

Montaż wentylatora 

W standardowym rozwiązaniu wentylator jest montowany w samym okapie. Równocześnie filtr z lamel jest pojedynczy i co za tym idzie, mało skuteczny. W efekcie śmigło wentylatora działa jak drugi odkraplacz tłuszczu (drugi separator).

W takim układzie obklejone tłuszczem śmigło wentylatora traci wyważenie i zaczyna wibrować, podobnie jak źle wyważone koła w samochodzie. Wibracje te szybko niszczą łożyska i przewody elektryczne wchodzące do wentylatora. Skutkuje to awariami łożysk i łamaniem przewodów zasilających.

Wentylator obklejony tłuszczem ma również niewydajne chłodzenie silnika. Zatarcia łożysk, uszkodzenia kabli lub przegrzanie się silnika często prowadzi do pożaru wentylatora.

W rozwiązaniu OTECH zalecamy montowanie wentylatora za filtrem tłuszczowym, tak aby pracował na czystym powietrzu. W ten sposób zwiększamy bezpieczeństwo i likwidujemy około 90% awarii wentylatorów. 

Pożar rozgrzanego tłuszczu pod okapem

patelnia, okap UV, gastronomia, pożar tłuszczu gorącego, okapy UVC okapy gastronomia i filtry tłuszczu fett, UV-C & ozon

Jeżeli dojdzie do pożaru tłuszczu pod okapem, np. na patelni, to ogień często zostanie wciągnięty do okapu. W standardowym rozwiązaniu podpala się tłuszcz na wentylatorze i w rurach wyciągowych. Zanim płonący wentylator się zatrzyma ogień się rozniesie. Równocześnie sprawne wentylatory z innych okapów będą nadal dmuchać i podsycać ogień.

Jeżeli mamy jakikolwiek sprawne urządzenia UV-C + ozon, to kanały wyciągów są stosunkowo czyste i zagrożenie rozprzestrzenienia ognia na inne pomieszczenia jest niewielkie.

Jeżeli jednak powietrze nie jest filtrowane, wtedy rury odciągowe są obklejone grubą warstwą tłuszczu pomieszanego z kurzem. Taka mieszanka jest znacznie bardziej palna, niż sam tłuszcz. Tłuszcz pomieszany z brudem jest łatwopalny niczym benzyna, występuje tutaj zjawisko zwane “efektem knota”.

W trakcie pożaru zaschnięty, twardy tłuszcz, zamienia się w rzadziutki olej. Bardziej precyzyjnie to określając, tłuszcz zamienia się w olej o niskiej lepkości.

Standardowe okapy mają wentylator pchający w samym okapie, ta fatalna koncepcja powoduje, że w rurociągu jest nadciśnienie. Pod wpływem wysokiej temperatury, zatkane brudem i twardym tłuszczem nieszczelności się otwierają, sprzyja temu też rozciąganie termiczne blach rurociągu.

Gorący i płonący olej z kurzem jest wyciskany z rurociągu wszystkimi powstałymi nieszczelnościami. Cieknący w wielu miejscach zapalony tłuszcz tworzy, kolejne pożary, czasem w innych pomieszczeniach, lub na poddaszu.

Wybuch pyłu

Rozwiązania

Filtry tłuszczowe UV-C i ozon zmniejszają zagrożenie pożaru w kanałach wyciągowych z okapów. W rozwiązaniach proponowanych przez OTECH łączymy więcej elementów podnoszących bezpieczeństwo takich jak:

  • filtr tłuszczowy z bardzo skutecznymi promiennikami UVC i ozon,
  • 6 separatorów tłuszczu, zamiast jednego, jak w standardowych okapach UV,
  • wentylatory zamontowane za filtrem UV na czystym powietrzu.

W rozwiązaniach przemysłowych, fabrykach frytek, chipsów, itp. proponujemy dodatkowo: odciągi pracujące na podciśnieniu, czujniki pożaru, automatyczne systemy gaśnicze, gaszące pożar bez przerywania pracy odciągu, czy przerywania procesu produkcji.

Filtry UV stosowane w okapach i odciągach

Popularnie stosowane filtry UV, to konieczny element w nowoczesnej gastronomii. Odciąg i filtry UV są coraz tańsze w zakupie i eksploatacji. Rozwiązanie to daje bardzo wiele korzyści takich jak:

  • znaczne zmniejszenie ryzyka pożaru,
  • zmniejsza emisje zapachów, robiąc to bez użycia: środków chemicznych, olejów dezodoryzujących, czy mikrobiologii,
  • likwiduje problem zalegającego w kanałach tłuszczu, który poza zagrożeniem pożarowym jest pożywką dla insektów,
  • ozon eliminuje z odciągów resztki tłuszczu, zabija insekty i pleśnie,
  • czyste wyciągi i wentylatory przekładają się na energooszczędną i wydajną pracę,
  • wentylatory wyciągowe nie są obklejone tłuszczem, więc nie ulegają awariom i pożarom,
  • rozwiązanie jest praktycznie bezobsługowe,
  • oczyszczone powietrze można kierować na wymiennik celem odzysku ciepła, 
  • instalacja urządzeń jest prosta i niedroga
rozłożony, okap kuchenny UV, okap gastronomiczny UV, filtr UV, okapy UV-C, gastronomia, profesionalna kuchnia, likwidacja tłuszczów, odciągi kuchenne, likwidacja neutralizacja zapachów, UV-C & ozon, UV-C i ozon
lampa UVC, ozonatory UV, generatory ozonu, dekontaminacja pomieszczeń, dezynfekcja pomieszczeń, autobusów, dezynfekcja pociągów, pokoi hotelowych, lampa przepływowa UV

Filtr UV – UVC-190gastro

  • pobór mocy: 220W,
  • zasilanie: 230V, dopuszczalne napięcie zasilania 197…265V AC lub 176…277V DC,
  • żywotność promienników według producenta 9 000 h (wg pomiarów do 12 000 h),
    lampa zawiera dwa promienniki UV-C i ozon, 95W, 
  • zastosowane promienniki rozbijają tłuszcz na dwutlenek węgla i wodór oraz wytwarzają ozon, który czyści i dezynfekuje kanały odciągowe,
  • prosty montaż.
  • niskie koszt eksploatacji, koszt wymiany promienników to ~50 $ (200zł.)  
lampa UVC, gastronomia, usuwanie tłuszczu, okapy UV, dekontaminacja tłuszczu, filtr UV, UVC, UV-C, lampa przepływowa,
okap kuchenny UV, okap gastronomiczny UV, filtr UV, okap UV-C, gastronomia, profesionalna kuchnia, likwidacja tłuszczów, odciągi kuchenne, likwidacja neutralizacja zapachów, UV-C & ozon, UV-C i ozon

Odzysk ciepła z odciągów kuchennych

Oczyszczanie powietrza z okapów gastronomicznych i kuchni, trzeba wykonać bardzo dokładnie, aby umożliwić skierowanie powietrza na wymienniki glikolowe lub rekuperatory odzysku ciepła. Energię cieplną odzyskuje się z ciepłego powietrza, ale większa jej część pochodzi z procesu skraplania pary wodnej.

Zimą odciągi z okapów kuchennych wyrzucają na zewnątrz budynku ogromne ilości ciepła i wilgoci. Ciepłe powietrze jak i para wodna zawiera wiele energii którą można odzyskać i wprowadzić ponownie do budynku.

System OTECH korzysta z najlepszych standardów przemysłowych stosowanych w fabrykach frytek, krokietów i innych półproduktów dla gastronomii. Inżynierowie o ogromnym doświadczeniu w oczyszczania powietrza latami doskonalili te rozwiązania.
Systemy przemysłowe technicznie są: znacząco skuteczniejsze, bardziej energooszczędne i bezawaryjne, niż systemy wypracowane w restauracjach.

Systemy OTECH wykorzystują nie jeden, a 5 separatorów tłuszczu, gdzie na każdym z separatorze tłuszczu zachodzi fotoutlenianie, spalanie na zimno. Całość wykorzystuje technologię wysoko sprawnych niskociśnieniowych promienników UV-C i ozon, UV-C & ozon. Technologia ta umożliwia usuwanie zapachów, filtrowanie tłuszczu i usuwanie resztek tłuszczu z kanałów wentylacyjnych przy pomocy ozonu.

Oczyszczone powietrze kuchenne z okapów gastronomicznych można skierować na wymienniki glikolowe lub rekuperatory krzyżowe.

Technologia UV-C & ozon skutecznie usuwa zapachy z procesów pieczenia i gotowania. Rozwiązuje też problem z tłuszczem osadzonym w kanałach wentylacyjnych, redukując ryzyko pożaru.

Wymagania odzysku ciepła 

Jeżeli odciągi kuchenne przekraczają wydajność 4000m3/h wtedy instalacja odzysku ciepła z wyrzucanego powietrza jest wymagana przepisami UE. 

Współpraca

Filtry OTECH UVC-190gastro mogą współpracować z  okapami dowolnych firm
Jeven, Grot, Technica, Gastroprodukt, Lozamet, Probox, Optima, Hg hava, Jugema, Jimco kpc, Belmag, Dora Metal EuroStal, Alkos Będzin, itp.

cdn.

Światło UV

Potocznie światło UV, poprawnie powinniśmy mówić promieniowanie UV. Światło, które znajduje się poza zakresem widzialności ludzkiego oka powinno się nazywać promieniowaniem. Wiele zwierząt, np. renifery, widzą światło UV.

Światło UV dzielimy na:

  • UV-A – długofalowe 400 nm – 315 nm (światło UV ze słońca, do opalania),
  • UV-B – średniofalowe 315 nm – 280 nm,
  • UV-C – krótkofalowe 280 nm – 100 nm, energia fotonów w zależności od długości fali
    400nm  =>  Ef= 3,10eV
    254nm  => Ef= 4,88eV
    180nM  => Ef=  6,88eV

Do rozkładania tłuszczów stosuje się UVC krótkofalowe 180nm, światło o bardzo dużej energii fotonów i bardzo silnie odziaływujące na materiały organiczne. Co się z tym wiąże, takie światło jest bardzo niebezpieczne dla ludzkiego oka.

Lampa UVC-190ozone dla dezynfekcji pomieszczeń z żywnością

Nowoczesna gastronomia ma coraz większe wymagania w zakresie sanitarnego bezpieczeństwa żywności. Pomieszczenia, w których przechowywana i wytwarzana jest żywność, coraz częściej podlegają okresowej dezynfekcji ozonem.

Dzięki lampom UVC, specjalnie zaprojektowanym pod kątem wytwarzania ozonu O3, proces ten jest bardzo wydajny i szybki.

Ozonem można dezynfekować pomieszczenia wraz z urządzeniami, opakowaniami i żywnością, a także kanały wentylacyjne, które bywają źródłem: pasożytów, grzybów, bakterii i insektów. Można również dezynfekować miejsca trudno dostępne, gdzie zalęgły się insekty.

Generacja ozonu za pomocą specjalnych promienników UVC jest bardzo wydajna, nadaje się więc do dezynfekcji większych pomieszczeń. Ozon w powietrzu zanika sam, a jego czas połowicznego rozpadu to około 30 minut.

Technologia stosująca UV-C i ozon (UV-C & ozon) jest bardzo wydajna do oczyszczania powietrza, wody oraz do dezynfekcji pomieszczeń.

lampa UVC, ozonatory UV, generatory ozonu, dekontaminacja pomieszczeń, dezynfekcja pomieszczeń, autobusów, dezynfekcja poziągów, pokoi hotelowych, lampa przepływowa UV,

Lampa UVC-190-ABL

Automatyczne lampy do gabinetów medycznych nadają się również do wykorzystania w kuchni. Dzięki czemu można cyklicznie eliminować bakterie i wirusy zawarte w powietrzu i na powierzchniach.  

lampa UVC, dekontaminacja, filtr UV, UVC, UV-C, sterylizator, lampa bakteriobójcza, ochrona covid, lampa covid, lampa przepływowa,