Filtry tłuszczowe UVC i ozon
Najczęściej występujący filtr tłuszczowy to rozmiary: 500×500, 600×600, 750×750. Dla poprawy wytrzymałości pożarowej są wykonane z grubej blachy aluminiowej, a zamiast nitów zastosowano gęste połączenia skręcane.
Rozwiązania OTECH P4L4 filtrów tłuszczowych UV + ozon wyposażonych w 8 separatorów tłuszczu.
Bezpieczeństwo pożarowe
Filtry tłuszczowe otech charakteryzują się bardzo wysokim poziomem bezpieczeństwa przeciw pożarowego. Od 2023 roku urządzenia posiadają 12 zabezpieczeń nadprądowych, dzięki czemu każdy zasilacz i obwód posiada własne zdublowane zabezpieczenia nadprądowe. Podobne standardy stosuje się w lotnictwie pasażerskim i elektronice wojskowej.
Obudowa filtra zamiast standardowych nitów jest skręcana, co daje jej wielokrotnie większą wytrzymałość na wypadek pożaru w kanale.
Zastosowano również “grubą” jak na takie konstrukcje blachę o grubości 1mm. Konstrukcje innych firm są wykonywane z blaszki 0,5 mm.
Tabliczka informacyjna
Szczegółowy opis znaczenia symboli tabliczek informacyjnych znajduje się na końcu strony.
Filtr tłuszczowy UVC-190gastro – zalety rozwiązania
- niskie koszty zużycia energii, średnio 2..4 krotnie niższe, niż w układzie standardowych okapów UV,
- niskie koszty wymiany promienników i serwisu, około 4 krotnie niższe, niż w standardowych okapach UV,
- również niskie koszty inwestycji; w układzie OTECH lamelowy filtr tłuszczu na okapie jest zbędny, a nawet niewskazany, dzięki czemu można stosować tanie i proste okapy nierdzewne.
- pełne bezpieczeństwo dla wzroku pracowników, ponieważ promieniowanie UVC nie jest emitowane do otoczenia,
- zredukowane do minimum zagrożenie pożarowe,
- zredukowane do minimum awarie wentylatorów wyciągowych,
- czyste rurociągi dzięki 8 separatorom tłuszczu; w układzie standardowych okapów UV jest tylko jeden separator lamelowy,
- oczyszczanie kanałów ozonem.
Filtr tłuszczowy UVC-190gastro to wyjątkowa konstrukcja, przeznaczona dla gastronomii i przemysłowych odciągów z maszyn CNC, itp. Całość jest wykonana z grubej blachy aluminiowej, solidnie poskręcanej 160 śrubami, tak aby wytrzymała ewentualny pożar nie tracąc szczelności.
Lampy UVC-190gastro z obudową pod rurociąg fi=315mm zaleca się stosować w zakresie przepływów 500 do 2400m3/h co odpowiada prędkości przepływu 8,5m/s to około 31km/h. Przy zastosowaniu większych prędkości maleje skuteczność separacji tłuszczu i stężenie ozonu w kanale odprowadzającym.
Separatory w filtrach tłuszczowych
Z biegiem rozwoju techniki wszystkie firmy stale ulepszają swoje produkty. W filtrach tłuszczowych w 2014 roku stosowano 3 separatory, w 2020 już 5, w 2022 już 7 separatorów, a od 2023 roku stosujemy 8 separatorów.
W wyniku budowy coraz wydajniejszych, a więc drobniejszych rekuperatorów musimy dostosowywać do nich układy filtracji. Większa ilość separatorów poprawia filtrację tłuszczów i innych zanieczyszczeń. Jest to ważne, ponieważ nowoczesne rekuperatory są bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia.
W standardowych okapach UV większość producentów do dziś stosuje tylko pojedynczy separator, nazywany filtrem lamelowym. Takie rozwiązanie źle współpracuje z nowoczesną rekuperacją. W efekcie już po kilku, miesiącach pojawiają się pierwsze niedomagania.
Filtry tłuszczowe dla przemysłu
99,97% skuteczności
Duże filtry przemysłowe wykorzystują takie same promienniki UVC & ozon, ja mniejsze filtry tłuszczowe stosowane w restauracjach, barach, stołówkach.
Skuteczność filtracji
Dla filtrów wielkogabarytowych gwarantujemy pracę w zakresie skuteczności filtracji powyżej 99,9% w wykonaniu standardowym i 99,97% w wykonaniu o podwyższonej skuteczności.
W filtrach wielkogabarytowych budżet pozwala na montaż dodatkowych czujników. Nowoczesna technika pomiarowa umożliwia bardzo dokładne monitorowanie skuteczności działania filtrów, prędkości przepływu powietrza i innych parametrów pracy.
Można zastosować dedykowane czujniki produkcji OTECH lub rozwiązania innych firm, do których przyzwyczaił się użytkownik.
Czujniki i elektronika w filtrach tłuszczowych
Do dużych filtrów tłuszczowych możemy zastosować czujniki przejrzystości powietrza w różnych zakresach długości fali, co pozwala odróżnić tłuszcz od innych zanieczyszczeń.
Czujniki prędkości przepływu ułatwiają sterowanie i utrzymanie najwyższej skuteczności, a co ważniejsze zwiększają świadomość sytuacyjną ludzi nadzorujących działanie: filtrów, rekuperatorów, wentylatorów i innych urządzeń.
Historia powstania filtrów tłuszczowych OTECH
Produkowaliśmy wiele filtrów UV dla przemysłu, medycyny, czy wojska. Filtry te były przeznaczone do: gazów, farb, wody, powietrza, chemikaliów, ścieków.
W 2012 roku zgodziliśmy się na przyjąć zlecenia naprawy filtrów tłuszczowych UV w okapach gastronomicznych. Nasz Klient musiał to naprawić, gdyż miał podpisaną umowę na utrzymanie urządzeń w sprawności, a włoski producent zażądał ogromnych jak na polskie warunki pieniędzy.
Dysponując dużym doświadczeniem i wiedzą z dużych instalacji przemysłowych nie stanowiło to dla nas problemu. Naprawiliśmy te okapy, a niejako za jednym przyjazdem naprawiliśmy również starsze okapy UV innych producentów.
Podczas tej przygody serwisowo-naprawczej, nasze wielkie zdziwienie wzbudziła konstrukcja tych urządzeń. Urządzenia gastronomiczne w zasadzie wszystkich producentów były bardzo zacofane technicznie, wydawały się wręcz archaiczne w stosunku do rozwiązań stosowanych w przemyśle spożywczym, czy chemicznym.
Okapy standardowe miały ogromne wady koncepcyjno-konstrukcyjne, a największa z nich to emitowanie “twardego” UV-C (najbardziej niebezpiecznego, szkodliwego UVC) na zewnątrz okapu, prosto w oczy pracowników kuchni.
Filtr bezpieczny dla pracowników kuchni
Na bazie zebranych doświadczeń w przemyśle i gastronomii powstał pomysł, aby przenieś bardzo dobre rozwiązania z przemysłu do gastronomii.
Dysponując zapleczem technologicznym i zespołem doświadczonych inżynierów postanowiliśmy zrobić filtr tłuszczowy UV, który poprawiłby warunki pracy w kuchni.
Ponadto filtr znacznie skuteczniejszy, tańszy w eksploatacji, energooszczędny i bezproblemowy w serwisie. Filtr, który w przypadku awarii, może być wymieniony w 2 minuty. Filtr o ograniczonych wymiarach, który można wysłać standardowym kurierem. Tak prosty w serwisie, że z obsługą poradzi sobie nawet kucharka. Filtr, w którym promienniki wymienia się tak prosto, jak worek w odkurzaczu.
W efekcie powstały filtry tłuszczowe pod marką OTECH, które do dziś są rozwijane i ulepszane.
Najważniejsza nasza oferta to dedykowane filtry UVC wielkogabarytowe, kierowane do fabryk: frytek, chipsów, pulpetów, do odciągów spalin, itp. W rozwiązaniach takich montujemy laserowe czujniki drobinek tłuszczu na wejściu i na wyjściu filtra, zapewniając ciągły pomiar skuteczności działania.
Zagrożenie utraty wzroku przez standardowe okapy UV-C
Światło UVC (poprawnie: promieniowanie UV-C) jest dla oka ludzkiego niewidoczne. To co widzimy jako niebieska poświata, to zaledwie maleńka część widma wchodząca w zakres widzialny przez ludzkie oko.
Światło UVC z promienników do rozbijania tłuszczów ma wyjątkowo dużą energię fotonów, jest silnie rakotwórcze dla skóry i skrajnie niebezpieczne dla oczu. To zupełnie inne UV, niż UV z światła słonecznego, energia fotonów jest ponad 2 razy większa. Promieniowanie to nie wybiera, rozbija tłuszcze i białka w okapie i tak samo rozbija białka i tłuszcze w oku człowieka.
Soczewkę i inne elementy oka nie regenerują się tak jak inne narządy, np. skóra, czy wątroba.
Większość standardowych okapów UV przez filtr tłuszczowy lamelowy przepuszcza promieniowanie UVC. Przyjmowane przez obsługę dawki promieniowania mogących powodować zmętnienie soczewki oka, jaskrę, inne choroby oka, czy raka skóry.
Mimo to, do dzisiaj nie mamy norm określających ile światła UVC może emitować okap. Wiadomo, że jest to mocno szkodliwe i niebezpieczne, ale statystyczne wykazanie tego wymaga czasu. Dla porównania, wykazanie szkodliwości palenia papierosów zajęło 40 lat.
Kucharze i kucharki nowoczesnych restauracji, czy barów szybkiej obsługi, nade często skarżą się na choroby oczu. Źródłem tych problemów są emitujące światło UV-C okapy. Światło UV-C o dużej energii fotonów nie wybiera, niszczy wszystkie tłuszcze i białka, w tym białka i tłuszcze ludzkiego oka.
Rodzaj promienników UV-C
Część producentów standardowych okapów UV, zauważyła problem uszkodzenia wzroku pracowników. Inicjacje samo postępującego procesu degradacji soczewki oka prowadzącego do poważnego upośledzenia wzroku lub ślepoty.
Firmy ponoszą odpowiedzialność za szkodliwość i bezpieczeństwo pracowników. W celu dbania o pracowników lub uniknięcia odpowiedzialności odszkodowawczej, za utratę wzroku, cześć restauracji i barów zmieniło promienniki z tzw. UV-C & ozone na bardziej bezpieczne promienniki UV-C 254nm stosowane do dezynfekcji. Te promienniki mają dodatkowy filtr nie przepuszczający światła poniżej 180nm, co zmniejsza szkodliwość promieniowania UVC.
Niestety takie promienniki UVC nie emitują ozonu, a rozkładanie tłuszczy i białek jest bardzo, bardzo słabsze.
Firma OTECH dysponując doświadczeniem, potencjałem naukowo-technicznym, najnowszym sprzętem pomiarowo badawczym postanowiła w swoich produktach rozwiązać wszystkie te problemy, a także co najważniejsze szeroko udostępnić swoje rozwiązania innym producentom. Z czasem pozwoli to ochronić oczy wielu ludzi, a może nawet zmieni sposób wykonywania filtrów tłuszczowych.
Filtr tłuszczowy OTECH wykorzystują promienniki typu UV-C & ozone. Dobrze zaprojektowana konstrukcja nie przepuszcza promieniowania UV-C na zewnątrz i nie powoduje zagrożenia dla oczu pracowników kuchni.
Konstrukcje OTECH również bardzo zmniejszają zagrożenia pożarowe w stosunku do tradycyjnych okapów UV, są bardzo energooszczędne i nawet kilkukrotnie tańsze w eksploatacji od tradycyjnych okapów UV. Ponadto rozwiązania OTECH są bardzo proste w wymianie i serwisie. Nie zachodzi też niebezpieczeństwo stłuczenia szklanej obudowy i dostania się szkła i rtęci do żywności, co jest możliwe w tradycyjnych rozwiązaniach.
Budowa standardowych okapów UV
Konstrukcja standardowych okapów w zasadzie od lat 80-tych nie uległa żadnym istotnym zmianą. Potem techniczny jakby ominął tę dziedzinę życia.
Poza niebezpieczeństwem utraty wzroku w standardowych okapów UV jest bardzo wiele wad projektowych i technicznych.
W rozwiązaniach OTECH wyeliminowano wszystkie te wady i niedomagania.
Zabójcze dla wzroku tradycyjne okapy UV
Każdy z nas kojarzy promieniowanie UV z promieniowaniem słonecznym. Jednak promieniowanie uwalniane z okapów UV ma kilka razy większą energię fotonów, dlatego łatwo niszczy tłuszcze, białka i ludzie oczy.
UV słoneczne to zakres 300..400nm, natomiast UV z promienników UVC + ozon to zakres 100..190 nm.
Energia fotonów w zależności o długości fali, jednostka Attodżul [aJ]:
400 nm => 0,50 aJ
315 nm => 0,631 aJ
300 nm => 0,662 aJ
280 nm => 0,710 aJ
254 nm => 0,782 aJ
180 nm => 1,104 aJ
160 nm => 1,242 aJ
100 nm => 1,987 aJ
Wady i niedomagania standardowych okapów UV w porównaniu do rozwiązań firmy OTECH
Tylko jeden separator
W standardowych okapach UV występuje tzw. filtr tłuszczowy z lameli V, który od wewnętrznej strony jest oświetlony światłem UVC (promieniowanie UV-C), a od zewnętrznej strony jest obsługa kuchni. W takim rozwiązaniu technicznym filtr tłuszczu, musi być pojedynczy i zawsze jest pojedynczy odkraplacz.
Natomiast w rozwiązaniu OTECH filtr może składać się z wielu warstw odkraplaczy tłuszczu (zwanych też separatorami). W filtrze UVC-190gastro jest od 6 lub więcej separatorów, co daje bardzo wysoką skuteczność.
Natężenie promieniowania UVC
Dzięki kompaktowej budowie w urządzeniach OTECH na odkraplacze działa wielokrotnie silniejsze natężenie światła UV-C, niż w rozwiązaniu standardowego okapu. Przekłada się to na skuteczność rozkładania tłuszczu.
Wspomaganie ozonem
Odkraplacz w standardowym okapie to tzw. filtr lamelowy, zbudowany z lameli V, lub lameli rynienkowych. Lamele są umieszczone w strumieniu wciąganego z kuchni powietrza, nie mają więc kontaktu z ozonem.
Rozwiązania firmy OTECH posiadają odkraplacze, które są przesunięte w komorze naświetlania, tak aby miały kontakt z UVC i ozonem. Ozon dodatkowo rozbija cząsteczki tłuszczu na wodór i dwutlenek węgla czyszcząc odkraplacze.
Skuteczność odkraplaczy bezwładnościowych
W odkraplaczach (separatorach) wykorzystujemy bezwładnościowe wyłapywanie kropelek tłuszczu i zanieczyszczeń, tak jak w odkraplaczach cyklonowych. Większa prędkość przepływu powietrza z kropelkami tłuszczu, zwiększa skuteczność działania odkraplaczy bezwładnościowych. W separatorach OTECH prędkość przepływu jest średnio 6 razy większa, niż w okapie standardowym opartym o filtr tłuszczowy lamelowy.
Montaż wentylatora
Wentylator w standardowym rozwiązaniu jest montowany w samym okapie. Równocześnie filtr z lamel jest pojedynczy i co za tym idzie, mało skuteczny. W efekcie śmigło wentylatora działa jak drugi odkraplacz tłuszczu (drugi separator).
W takim układzie obklejone tłuszczem śmigło wentylatora traci wyważenie i zaczyna wibrować, podobnie jak źle wyważone koła w samochodzie. Wibracje te szybko niszczą łożyska i przewody elektryczne wchodzące do wentylatora. Skutkuje to awariami łożysk i łamaniem przewodów zasilających.
Wentylator obklejony tłuszczem ma również niewydajne chłodzenie silnika. Zatarcia łożysk, uszkodzenia kabli lub przegrzanie się silnika często prowadzi do pożaru wentylatora.
W rozwiązaniu OTECH zalecamy montowanie wentylatora za filtrem tłuszczowym, tak aby pracował na czystym powietrzu. W ten sposób zwiększamy bezpieczeństwo i likwidujemy około 90% awarii wentylatorów.
Pożar rozgrzanego tłuszczu pod okapem
Jeżeli dojdzie do pożaru tłuszczu pod okapem, np. na patelni, to ogień często zostanie wciągnięty do okapu. W standardowym rozwiązaniu podpala się tłuszcz na wentylatorze i w rurach wyciągowych. Zanim płonący wentylator się zatrzyma ogień się rozniesie. Równocześnie sprawne wentylatory z innych okapów będą nadal dmuchać i podsycać ogień.
W przypadku gdy mamy jakikolwiek sprawne urządzenia UV-C + ozon, to kanały wyciągów są stosunkowo czyste i zagrożenie rozprzestrzenienia ognia na inne pomieszczenia jest niewielkie.
Jeżeli jednak powietrze nie jest filtrowane, wtedy rury odciągowe są obklejone grubą warstwą tłuszczu pomieszanego z kurzem. Taka mieszanka jest znacznie bardziej palna, niż sam tłuszcz. Tłuszcz pomieszany z brudem jest łatwopalny niczym benzyna, występuje tutaj zjawisko zwane “efektem knota”.
W trakcie pożaru zaschnięty, twardy tłuszcz, zamienia się w rzadziutki olej. Bardziej precyzyjnie to określając, tłuszcz zamienia się w olej o niskiej lepkości.
Standardowe okapy mają wentylator pchający w samym okapie, ta fatalna koncepcja powoduje, że w rurociągu jest nadciśnienie. Pod wpływem wysokiej temperatury, zatkane brudem i twardym tłuszczem nieszczelności się otwierają, sprzyja temu też rozciąganie termiczne blach rurociągu.
Gorący i płonący olej z kurzem jest wyciskany z rurociągu wszystkimi powstałymi nieszczelnościami. Cieknący w wielu miejscach zapalony tłuszcz tworzy, kolejne pożary, czasem w innych pomieszczeniach, lub na poddaszu.
Rozwiązania
Filtry tłuszczowe UV-C i ozon zmniejszają zagrożenie pożaru w kanałach wyciągowych z okapów. W rozwiązaniach proponowanych przez OTECH łączymy więcej elementów podnoszących bezpieczeństwo takich jak:
- filtr tłuszczowy z bardzo skutecznymi promiennikami UVC i ozon,
- 6 separatorów tłuszczu, zamiast jednego, jak w standardowych okapach UV,
- wentylatory zamontowane za filtrem UV na czystym powietrzu.
W rozwiązaniach przemysłowych, fabrykach frytek, chipsów, itp. proponujemy dodatkowo: odciągi pracujące na podciśnieniu, czujniki pożaru, automatyczne systemy gaśnicze, gaszące pożar bez przerywania pracy odciągu, czy przerywania procesu produkcji.
Filtry UV stosowane w okapach i odciągach
Popularnie stosowane filtry UV, to konieczny element w nowoczesnej gastronomii. Odciąg i filtry UV są coraz tańsze w zakupie i eksploatacji. Rozwiązanie to daje bardzo wiele korzyści takich jak:
- znaczne zmniejszenie ryzyka pożaru,
- zmniejsza emisje zapachów, robiąc to bez użycia: środków chemicznych, olejów dezodoryzujących, czy mikrobiologii,
- likwiduje problem zalegającego w kanałach tłuszczu, który poza zagrożeniem pożarowym jest pożywką dla insektów,
- ozon eliminuje z odciągów resztki tłuszczu, zabija insekty i pleśnie,
- czyste wyciągi i wentylatory przekładają się na energooszczędną i wydajną pracę,
- wentylatory wyciągowe nie są obklejone tłuszczem, więc nie ulegają awariom i pożarom,
- rozwiązanie jest praktycznie bezobsługowe,
- oczyszczone powietrze można kierować na wymiennik, rekuperator celem odzysku ciepła (energii cieplnej zawartej w powietrzu),
- instalacja urządzeń jest prosta i niedroga.
Filtr UV – UVC-190gastro
- pobór mocy: 210W,
- zasilanie: 230V, dopuszczalne napięcie zasilania 197…265V AC lub 176…277V DC,
- żywotność promienników według producenta 9 000 h (wg pomiarów do 12 000 h),
lampa zawiera dwa promienniki UV-C i ozon, 95W, - zastosowane promienniki rozbijają tłuszcz na dwutlenek węgla i wodór oraz wytwarzają ozon, który czyści i dezynfekuje kanały odciągowe,
- prosty montaż,
- niskie koszt eksploatacji, koszt wymiany promienników to ~50 $ (200 zł).
Zalecane przepływy model F315a
Zalecane przepływy, model K500a
Zalecane przepływy, model K750a
Masa filtra K750a
Całkowita masa zawierająca obudowę z wzmocnionej 1mm blachy aluminiowej, separatory, promienniki wynosi 27kg + 7,9kg +7,9kg = 42,8 ~= 43kg
Masa filtrów
Masy filtrów są podane wraz z separatorami i kołnierzami. Obudowy są wykonane z “grubej” blachy aluminiowej, o grubości 1 mm.
Przy większych partiach, na życzenie klienta obudowy mogą być wykonane z blachy 0,5 mm tak samo jak produkty konkurencji. Zmniejsza to koszt obudów o 33%, ale urządzenia takie są bardziej narażona na uszkodzenia w trakcie transportu.
W przypadku wystąpienia pożaru w kanale, obudowa z grubszej blachy wytrzyma znacznie dłużej nie dopuszczając do wydostania się płomienia z kanału.
Odpływ pomocniczy
W niektórych aplikacjach przemysłowych jest przydatny dodatkowy odpływ. Przy niskich przepływach powietrza, zwłaszcza gdy filtr znajduje się w zimnym otoczeniu, okresowo może dojść do kondesacji pary wodnej na zimnych ścianach filtra.
Każdy filtr posiada otwór zamknięty metalową zaślepką, którą można wymienić na odpływ. Odpływ jest wykonany z stopu duraluminium, średnica wylotu fi = 32mm.
cdn.
Nowe tabliczki informacyjne 2022
W celu usystematyzowania informacji i funkcji w 2022 roku wprowadzono nowe tabliczki informacyjna istotnych cech i funkcji filtrów tłuszczowych.
Okapy UV standardowe
Okapy UV to rozwiązanie produkowane od lat 70-tych praktycznie bez żadnych istotnych zmian. Pomimo, iż archaiczne, wciąż jest produkowane przez około 30 różnych producentów i dlatego jest najczęściej stosowane.
Rozwiązanie okapów UV pierwszej generacji jest ciągle wdrażane mimo bardzo wysokich kosztów eksploatacji i wyższych kosztów inwestycji.
Na dzień dzisiejszy nie zaleca się takiego rozwiązania w nowo otwieranych obiektach.
Okapy UV OTECH v3
W tym rozwiązaniu rozdziela się okap i filtr tłuszczowy. Filtr tłuszczowy jest wykonany w technologii UV-C i ozon. Filtr zawiera 8 separatorów tłuszczu, nie jeden jak w rozwiązaniach 1 i 2 generacji.
Okap nie musi zawierać filtra lamelowego (podwójnych żaluzji V)
Okap UV OTECH v2
Rozwiązania zaprojektowane w 2014r. charakteryzują się znacznie niższymi kosztami eksploatacji i niższymi kosztami inwestycji. Uproszczono też serwisowanie i wymianę promienników. Każdy moduł zawiera dwa promienniki “twardego” UV-C o mocy 95W.
Technologia ta jest stosowana jako nowszy zamiennik dla demontowanych rozwiązań standardowych (rozwiązań okapów UV pierwszej generacji) Stosowana najczęściej na istniejących obiektach gastronomicznych. Rozwiązanie to można wdrożyć od razu bez dodatkowych modernizacji. Firma OTECH planuje produkować te urządzenia do 2026r.
Podsumowanie
Największą wadą okapów pierwszej i drugiej generacji jest emisja promieniowania “twardego” UV-C prosto na pracowników kuchni. Emitowane “twarde” promieniowanie UV ma ogromną energię fotonów ponad dwukrotnie większą od UV słonecznego, właśnie dlatego rozbija tłuszcze i białka w okapie. Ma również zdolność rozbijania białek i tłuszczy w ludzkim oku, co w raz z wiekiem i przyjętą dawką może prowadzić do uszkodzenia soczewki, zaćmy i ślepoty.
Podobnie jak paliwa ołowiowe rozwiązanie to ma zostać wycofane. Od kilku lat trwają prace nad dyrektywom UE regulującą te zagadnienia.
Odzysk ciepła z odciągów kuchennych
Oczyszczanie powietrza z okapów gastronomicznych i kuchni, trzeba wykonać bardzo dokładnie, aby umożliwić skierowanie powietrza na wymienniki glikolowe lub rekuperatory odzysku ciepła. Energię cieplną odzyskuje się z ciepłego powietrza, ale większa jej część pochodzi z procesu skraplania pary wodnej.
Zimą odciągi z okapów kuchennych wyrzucają na zewnątrz budynku ogromne ilości ciepła i wilgoci. Ciepłe powietrze jak i para wodna zawiera wiele energii którą można odzyskać i wprowadzić ponownie do budynku.
Urządzenia OTECH korzystają z najlepszych standardów przemysłowych stosowanych w fabrykach frytek, krokietów i innych półproduktów dla gastronomii. Inżynierowie o ogromnym doświadczeniu w oczyszczania powietrza latami doskonalili te rozwiązania.
Systemy przemysłowe technicznie są: znacząco skuteczniejsze, bardziej energooszczędne i bezawaryjne, niż systemy wypracowane w restauracjach.
Rozwiązania OTECH wykorzystują nie jeden, a 7 lub 8 separatorów tłuszczu, gdzie na każdym z separatorze tłuszczu zachodzi fotoutlenianie, spalanie na zimno. Całość wykorzystuje technologię wysoko sprawnych niskociśnieniowych promienników UV-C i ozon, UV-C & ozon. Technologia ta umożliwia usuwanie zapachów, filtrowanie tłuszczu i usuwanie resztek tłuszczu z kanałów wentylacyjnych przy pomocy ozonu.
Oczyszczone powietrze kuchenne z okapów gastronomicznych można skierować na wymienniki glikolowe lub rekuperatory krzyżowe.
Technologia UV-C & ozon skutecznie usuwa zapachy z procesów pieczenia i gotowania. Rozwiązuje też problem z tłuszczem osadzonym w kanałach wentylacyjnych, redukując ryzyko pożaru.
Wymagania odzysku ciepła
Jeżeli odciągi kuchenne przekraczają wydajność 4000 m3/h wtedy instalacja odzysku ciepła z wyrzucanego powietrza jest wymagana przepisami UE.
Światło UV
Potocznie światło UV, poprawnie powinniśmy mówić promieniowanie UV. Światło, które znajduje się poza zakresem widzialności ludzkiego oka powinno się nazywać promieniowaniem. Wiele zwierząt, np. renifery, widzą światło UV.
Światło UV dzielimy na:
- UV-A – długofalowe 400 nm – 315 nm (światło UV ze słońca, do opalania),
- UV-B – średniofalowe 315 nm – 280 nm,
- UV-C – krótkofalowe 280 nm – 100 nm, energia fotonów w zależności od długości fali
400nm => Ef = 3,10eV
254nm => Ef = 4,88eV
180nM => Ef = 6,88eV
Do rozkładania tłuszczów stosuje się UVC krótkofalowe 180nm, światło o bardzo dużej energii fotonów i bardzo silnie odziaływujące na materiały organiczne. Co się z tym wiąże, takie światło jest bardzo niebezpieczne dla ludzkiego oka.
Filtr tłuszczowy 4 generacji
- usuwa tłuszcz w kanałach,
- usuwa zapachy kuchenne,
- minimalizuje zagrożenie pożarowe,
- redukuje awarie wentylatorów.
Współpraca
Filtry OTECH UVC-190gastro mogą współpracować z okapami dowolnych firm
Jeven, Grot, Technica, Halton, Halton UVI, Gastroprodukt, Lozamet, Probox, Optima, Hg hava, Jugema, Jimco kpc, Belmag, Dora Metal EuroStal, Alkos Będzin, itp.
4th generation grease filter
- reduces grease buildup in ducts,
- reduces kitchen odors,
- reduces fire hazard,
- reduces fan failures.
UVC-190ozone dezynfekcja pomieszczeń z żywnością
Nowoczesna gastronomia ma coraz większe wymagania w zakresie sanitarnego bezpieczeństwa żywności. Pomieszczenia, w których przechowywana i wytwarzana jest żywność, coraz częściej podlegają okresowej dezynfekcji ozonem.
Dezynfekcja ozonem zabija bakteria, grzyby, wirusy, a przeprowadzone kilkukrotnie likwiduje: prusaki, karaluchy, mrówki, muchy i inne owady.
Dzięki lampom UVC, specjalnie zaprojektowanym pod kątem wytwarzania ozonu O3, proces ten jest niezwykle wydajny. Ozon ulega samo rozkładowi zmieniając w tlen O2, jego połowiczny okres rozkładu wynosi ~ 20 minut.
Ozonem można dezynfekować pomieszczenia wraz z urządzeniami, opakowaniami i żywnością, a także kanały wentylacyjne, które bywają źródłem: pasożytów, grzybów, bakterii i insektów. Można również dezynfekować miejsca trudno dostępne, gdzie zalęgły się insekty.
Generacja ozonu za pomocą specjalnych promienników UVC jest bardzo wydajna, nadaje się więc do dezynfekcji większych pomieszczeń. Ozon w powietrzu zanika sam, a jego czas połowicznego rozpadu to około 30 minut.
Technologia stosująca UV-C i ozon (UV-C & ozon) jest bardzo wydajna do oczyszczania powietrza, wody oraz do dezynfekcji pomieszczeń.
Pakowanie żywności w sterylnym powietrzu
Klienci coraz chętniej kupują, żywność bez konserwantów. Produkcja takiej żywności jest niezwykle wymagająca. Taka żywność jest idealnym środowiskiem dla rozwoju pleśni i bakterii. Bakterie i pleśnie które dostaną się do niekonserwowanej żywności rozmnażają się w tempie geometrycznym jak w biologicznym inkubatorze.
W efekcie często żywność niekonserwowana jest popsuta lub spleśniała. Koszty wynikająca z utraty zaufania Klientów są ogromne. Klient raz kupi popsutą sałatkę i dożywotnio lub na wiele lat zrazi się do jej producenta.
Najważniejszym celem jest blokada przenoszenia rozpylonych w powietrzu: bakterii, zarodników pleśni, endosporów (forma przetrwalnikowych bakterii ).
Wiele bakterii po przedostaniu się do żywności namnaża się w tempie geometrycznym i tworzy śmiertelnie groźne toksyny. Pałeczka okrężnicy (Escherichia coli), Listeria monocytogenes (listerioza), Yersinia enterocolitica (yersinoza), Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Laseczka zgorzeli gazowej (Clostridium perfinges), Laseczka jadu kiełbasianego (Clostridum botulinim), Shiegella (czerwonka bakteryjna), Laseczka woskowa (Bacillus cereus), Legionella pneumophila,…
Zatrucia zakażoną żywnościa coraz częściej mają swój finał w sądach. Sprawy są praktycznie zawsze wygrywane przez poszkodowanych co skutkuje gigatycznymi odszkodowaniami.