Filtry Tłuszczowe UV: Nowoczesne rozwiązanie dla czystości
Tradycyjne filtry tłuszczowe, zwykle metalowe lub włókninowe, wychwytują cząsteczki tłuszczu z zasysanego powietrza. Jednak nowoczesnym i coraz popularniejszym rozwiązaniem są filtry tłuszczowe UV. Wykorzystują one promieniowanie ultrafioletowe do rozkładania cząsteczek tłuszczu na mniejsze, mniej uciążliwe związki.

Główne zalety filtrów tłuszczowych UV to:

  • Wyższa skuteczność: Promieniowanie UV efektywniej rozbija tłuszcz, zapobiegając jego osadzaniu się w okapie i kanałach wentylacyjnych.
  • Redukcja zapachów: Proces rozkładu tłuszczu przyczynia się również do neutralizacji nieprzyjemnych zapachów.
  • Higiena: Promieniowanie UV działa bakteriobójczo i grzybobójczo, co przyczynia się do utrzymania czystości w kuchni i samego okapu.
  • Dłuższa żywotność: W przeciwieństwie do tradycyjnych filtrów, filtry UV nie wymagają częstej wymiany, a jedynie okresowego czyszczenia.

Wentylacja kuchni – Filtry tłuszczowe

Najczęściej występujący filtr tłuszczowy to rozmiary: 500×500, 600×600, 750×750. Dla poprawy wytrzymałości pożarowej są wykonane z grubej blachy aluminiowej, a zamiast nitów zastosowano gęste połączenia skręcane.

Filtry UV stosowane w okapach i odciągach

Wentylacja kuchni. Popularnie stosowane filtry UV, to konieczny element w nowoczesnej gastronomii. Odciąg i filtry UV są coraz tańsze w zakupie i eksploatacji. Rozwiązanie to daje bardzo wiele korzyści takich jak:

  • znaczne zmniejszenie ryzyka pożaru,
  • zmniejsza emisje zapachów, robiąc to bez użycia: środków chemicznych, olejów dezodoryzujących, czy mikrobiologii,
  • likwiduje problem zalegającego w kanałach tłuszczu, który poza zagrożeniem pożarowym jest pożywką dla insektów,
  • ozon eliminuje z odciągów resztki tłuszczu, zabija insekty i pleśnie,
  • czyste wyciągi i wentylatory przekładają się na energooszczędną i wydajną pracę,
  • wentylatory wyciągowe nie są obklejone tłuszczem, więc nie ulegają awariom i pożarom,
  • rozwiązanie jest praktycznie bezobsługowe,
  • oczyszczone powietrze można kierować na wymiennik, rekuperator celem odzysku ciepła (energii cieplnej zawartej w powietrzu),
  • instalacja urządzeń jest prosta i niedroga.

Filtr UV – UVC-190gastro

  • pobór mocy: 210W,
  • zasilanie: 230V, dopuszczalne napięcie zasilania 197…265V AC lub 176…277V DC,
  • żywotność promienników według producenta 9 000 h (wg pomiarów do 12 000 h),
    lampa zawiera dwa promienniki UV-C i ozon, 95W,
  • zastosowane promienniki rozbijają tłuszcz na dwutlenek węgla i wodór oraz wytwarzają ozon, który czyści i dezynfekuje kanały odciągowe,
  • prosty montaż,
  • niskie koszt eksploatacji, koszt wymiany promienników to ~50 $ (200 zł).
filtr tłuszczu do okapu, uv Hoods, filtr tłuszczowy UV dla gastronomi, okapów kuchennych UV, przemysłu spożywczego. Do kuchni, restauracji, barów szybkiej obsługi, stołówek. Okap kuchenny UV, UVC, okap gastronomiczny UV, filtr UV, okapy UV-C, gastronomia, profesionalna kuchnia, likwidacja tłuszczów, odciągi kuchenne, likwidacja neutralizacja zapachów, UV-C & ozon, UV-C i ozon, wyposażenie kuchni, wyposażenie gastronomii, wentylacja usuwanie tłuszczów