Nawilżanie chłodni – różne sposoby przechowywania żywności
Przechowywanie żywności i produktów spożywczych wymaga oczywiście odpowiednich warunków. Takich jak odpowiednia temperatura, czy nawilżanie chłodni. W zależności od rodzaju produktu, długości przetrzymywania i oczywiście docelowego zastosowania, żywność przechowywana jest w komorach chłodniczych. Dzielą się ona na takie jak:
nazwa | temp. od | temp. do |
---|---|---|
chłodnia | 0°C | 10°C |
chłodnia około-zerowa | -1°C | 1°C |
mroźnia | -25°C | -5°C |
mroźnia standardowa | -25°C | -18°C |
mroźnia głębokiego mrożenia | -30°C | -30°C |
Przechowywanie produktów żywnościowych w odpowiednich warunkach klimatycznych, takich jak odpowiednia temperatura, wilgotność, szokowe mrożenie, powoduje zmniejszenie strat i ubytków masy towaru. Ponadto wpływa korzystnie na jakość produktu. Na przykład produkty spożywcze, w zależności od rodzaju, mogą zawierać do 95% wody w postaci wolnej lub hydratacyjnej.
W czasie przechowywania towaru w chłodniach i mroźniach występuje również zjawisko parowania powierzchniowego wody. Trwa to oczywiście przez cały okres procesu. W rezultacie następuje ubytek masy produktów spożywczych. W zależności od cech produktu, takich jak: rodzaj produktu, wielkość powierzchni produktu, jak również czasu i temperatury chłodzenia oraz wilgotności powietrza, doprowadza to do rożnych zmian. Takich jak zmian właściwości fizycznych i jakościowych żywności.
Ma również negatywny wpływ na wygląd towarów. Produkty przechowywane w chłodniach bez systemu nawilżania, stają się wysuszone, dodatkowo szybko tracą na wyglądzie. W związku z tym, krócej utrzymuje się świeży wygląd np. warzyw i owoców. Wysuszone produkty, poza wyglądem, tracą również swoje pierwotne właściwości. Może mieć to negatywny wpływ na smak produktów spożywczych, ponieważ zmniejsza się ilość wody w nich, czyli soków. Wysuszone produktu posiadają oczywiście krótszą datę przydatności do spożycia. Trudniej je również sprzedać. Ekspozycja warzyw i owoców to przede wszystkim ich wygląd, który zawdzięczamy prawidłowemu przechowywaniu ich w chłodniach i mroźniach.
Porównanie ubytku towarów
Porównanie ubytku towarów bez systemu nawilżania, jak również z systemem nawilżania
produkt | średni dzienny ubytek wagi | ubytek wagi nawilżanie +90% | zmniejszenie utraty wagi | zmiana wyglądu |
---|---|---|---|---|
brokuły | 7,55% | 0,75% | 90,07% | istotna |
kapusta | 1,39% | 0,28% | 79,86% | zauważalna |
marchewka | 4,65% | 1,61% | 65,38% | istotna |
kalafior | 2,04% | 0,41% | 79,90% | zauważalna |
winogrono | 1,46% | 0,73% | 50,00% | zauważalna |
cytryna | 1,17% | 0,36% | 69,23% | niewielka |
sałata | 7,05% | 0,92% | 86,95% | ogromna |
grzyby | 12,06% | 5,90% | 51,04% | ogromna |
pomarańcze | 0,45% | 0,22% | 51,11% | niewielka |
rzodkiew | 5,88% | 2,94% | 50,00% | ogromna |
truskawki | 2,43% | 1,11% | 54,23% | istotna |
pomidory | 0,23% | 0,07% | 69,30% | niewielka |
Nawilżanie powietrza w chłodniach i mroźniach
Większość produktów powinna być przechowywana oczywiście w odpowiedniej wilgotności, zwykle powyżej 90%. Przede wszystkim produkty takie jak warzywa i mięso. Dlatego konieczne staje się zastosowanie odpowiedniego systemu nawilżaczy. Natomiast nawilżanie powietrza w komorach chłodniczych odbywa się na skutek zmieszania wody z powietrzem. Jest to tak zwany adiabatyczny (czyli ewaporacyjny) proces nawilżania wodą. Dodatkowo obniża to temperaturę. Taki sam proces wykorzystuje się również do chłodzenia hal przemysłowych.
Nawilżanie chłodni i mroźni powinno zapewnić oczywiście odpowiedni poziom wilgotności powietrza otaczającego. Przede wszystkim dla przechowywanych produktów. Temperatura powietrza oraz wilgotność w komorach chłodniczych powinny być oczywiście stale monitorowane. Również z uwagi na wzajemny wpływ na przechowywane produkty. W tym celu stosuje się technologie, takie jak system nawilżania powietrza. Pozwala to na osiąganie zalecanych parametrów przechowalniczych, takich jak temperatura i wilgotność. Można to osiągnąć również z wykorzystaniem procesów ciągłego monitoringu parametrów powietrza.