Nawilżanie chłodni – różne sposoby przechowywania żywności
Przechowywanie żywności i produktów spożywczych wymaga oczywiście odpowiednich warunków. Takich jak odpowiednia temperatura, czy nawilżanie chłodni. W zależności od rodzaju produktu, długości przetrzymywania i oczywiście docelowego zastosowania, żywność przechowywana jest w komorach chłodniczych. Dzielą się ona na takie jak:
Rodzaj | Temp. od | Temp. do |
---|---|---|
chłodnia | 0°C | 10°C |
chłodnia około-zerowa | -1°C | 1°C |
mroźnia | -25°C | -5°C |
mroźnia standardowa | -25°C | -18°C |
mroźnia głębokiego mrożenia | -30°C | -30°C |
Przechowywanie produktów żywnościowych w odpowiednich warunkach klimatycznych, takich jak odpowiednia temperatura, wilgotność, szokowe mrożenie, powoduje zmniejszenie strat i ubytków masy towaru. Ponadto wpływa korzystnie na jakość produktu. Na przykład produkty spożywcze, w zależności od rodzaju, mogą zawierać do 95% wody w postaci wolnej lub hydratacyjnej.
W czasie przechowywania towaru w chłodniach i mroźniach występuje również zjawisko parowania powierzchniowego wody. Trwa to oczywiście przez cały okres procesu. W rezultacie następuje ubytek masy produktów spożywczych. W zależności od cech produktu, takich jak: rodzaj produktu, wielkość powierzchni produktu, jak również czasu i temperatury chłodzenia oraz wilgotności powietrza, doprowadza to do rożnych zmian. Takich jak zmian właściwości fizycznych i jakościowych żywności.
Ma również negatywny wpływ na wygląd towarów. Produkty przechowywane w chłodniach bez systemu nawilżania, stają się wysuszone, dodatkowo szybko tracą na wyglądzie. W związku z tym, krócej utrzymuje się świeży wygląd np. warzyw i owoców. Wysuszone produkty, poza wyglądem, tracą również swoje pierwotne właściwości. Może mieć to negatywny wpływ na smak produktów spożywczych, ponieważ zmniejsza się ilość wody w nich, czyli soków. Wysuszone produktu posiadają oczywiście krótszą datę przydatności do spożycia. Trudniej je również sprzedać. Ekspozycja warzyw i owoców to przede wszystkim ich wygląd, który zawdzięczamy prawidłowemu przechowywaniu ich w chłodniach i mroźniach.
Nawilżanie powietrza w chłodniach i mroźniach
Większość produktów powinna być przechowywana oczywiście w odpowiedniej wilgotności, zwykle powyżej 90%. Przede wszystkim produkty takie jak warzywa i mięso. Dlatego konieczne staje się zastosowanie odpowiedniego systemu nawilżaczy. Natomiast nawilżanie powietrza w komorach chłodniczych odbywa się na skutek zmieszania wody z powietrzem. Jest to tak zwany adiabatyczny (czyli ewaporacyjny) proces nawilżania wodą. Dodatkowo obniża to temperaturę. Taki sam proces wykorzystuje się również do chłodzenia hal przemysłowych.
Nawilżanie chłodni i mroźni powinno zapewnić oczywiście odpowiedni poziom wilgotności powietrza otaczającego. Przede wszystkim dla przechowywanych produktów. Temperatura powietrza oraz wilgotność w komorach chłodniczych powinny być oczywiście stale monitorowane. Również z uwagi na wzajemny wpływ na przechowywane produkty. W tym celu stosuje się technologie, takie jak system nawilżania powietrza. Pozwala to na osiąganie zalecanych parametrów przechowalniczych, takich jak temperatura i wilgotność. Można to osiągnąć również z wykorzystaniem procesów ciągłego monitoringu parametrów powietrza.
Porównanie ubytku towarów
Porównanie ubytku towarów bez systemu nawilżania, jak również z systemem nawilżania
towary
brokuły
kapusta
marchewka
kalafior
winogrono
cytryna
sałata
grzyby
pomarańcze
rzodkiew
truskawki
pomidory
średni dzienny ubytek wagi
7,55%
1,39%
4,65%
2,04%
1,46%
1,17%
7,05%
12,06%
0,45%
5,88%
2,43%
0,23%
ubytek wagi nawilżanie +90%
0,75%
0,28%
1,61%
0,41%
0,73%
0,36%
0,92%
5,90%
0,22%
2,94%
1,11%
0,07%
zmniejszenie utraty wagi
90,07%
79,86%
65,38%
79,90%
50,00%
69,23%
86,95%
51,04%
51,11%
50,00%
54,23%
69,30%
zmiana wyglądu
istotna
zauważalna
istotna
zauważalna
zauważalna
niewielka
ogromna
ogromna
niewielka
ogromna
istotna
niewielka