UWAGA ! Opracowany przez firmę OTECH system SUW-40 to projekt społeczny. Konstrukcja, elektronika, mechanika, itd. nie  podlega prawom autorskim.

Wszyscy mają prawo go kopiować i rozpowszechniać w celach prywatnych i komercyjnych.  Zainteresowanym produkcją bezpłatnie udostępniamy dokumentację.

 

Historia projektu „Doskonała Woda” 

butelka-PET, BPA, filtracja wody, zdrowa woda do picia, woda do picia kranówka
Wielu Klientów kupujących nasze instalacje odwróconej osmozy planowało wykorzystać idealnie czystą wodę również do spożycia. Woda z stacji odwróconej osmozy to w 99,9% woda demineralizowana, dobrze nadaje się do akumulatorów, nawilżania powietrza, ale absolutnie nie powinna się jej spożywać.

Wielu ludzi jednak pije wodę demineralizowaną sugerując się tym, że jest idealnie czysta. Niestety woda pozbawiona minerałów jest bardzo niezdrowa, potwierdzą to dziesiątki badań naukowych. Przykładowo w regionach, gdzie woda wodociągowa jest miękka (co oznacza, że zawiera małą ilość rozpuszczonych minerałów) zachorowalność na choroby serca jest nawet trzykrotnie większa. Inne statystyki podobnie wskazują na niekorzystny wpływ na zdrowie miękkiej wody.

Idealna dla człowieka woda to zwykła kranówka pozbawiona szkodliwych substacji, metali ciężkich, bakterii, wirusów, grzybów i do tego nie gotowana.

Taką wodę można bardzo łatwo i tanio uzyskać. Wystarczy przepuścić wodę przez filtr węglowy i lampę sterylizacyjną. Gotowanie wody jest niewskazane, ponieważ wytrąca i zbryla minerały, wtedy woda robi się miękka i zmienia smak na gorszy.

Jeszcze bardziej niebezpieczna i szkodliwa od wody demineralizowanej jest woda butelkowana, ponieważ zawiera między innymi BPA. Z butelek do wody przedostaje się BPA, bardzo szkodliwy związek chemiczny już w minimalnych dawkach.

Istnieje więc proste i bardzo tanie rozwiązanie, które może ludziom zapewnić doskonałą  wodę:
• smaczną
• zdrową (więc zawierającą minerały)
• bardzo tanią
• bezpieczną chemicznie
• bezpieczną sanitarnie (bakteriologicznie)

 

Obrubka wody wodociągowej do celów spożywczych 

Odpowiednio uzdatniona woda wodociągowa jest: doskonała w smaku, zdrowsza od wody butelkowanej, sterylna i 200..500 razy tańsza. Poza tym znika problem dowozu wody, rozładunku wody  i wywozu śmieci. Instalacja jest prosta i niedroga. 

 

Domowa instalacja filtra węglowego i sterylizatora wody

Uzdatnianie wody wodociągowej do celów spożywczych
Rozwiązanie najbardziej uproszczone, które można zbudować samodzielnie.
W porównaniu do systemu OTECH SUW-40 rozwiązanie to nie posiada:
  • zabezpieczenia przed awarią świetlówki odcinającego dopływ wody (wymagane w obiektach publicznych),
  • układu chłodzenia lampy, wydłużającego trwałość świetlówki
  • amperomierza do kontroli działania i stanu świetlówki,
  • układu wolnego startu wydłużającej trwałość świetlówki UV-C,
  • sterowanego wyłącznika czasowego z wskaźnikiem pozostałego czasu
  • wodomierza, wskazującego konieczność wymiany filtra węglowego co 4000 litrów
  • manometru wskazującego ciśnienie wody
  • konstrukcji nośnej wszystkich elementów

 

Profesjonalna instalacja filtra węglowego i sterylizatora 

Instalacja SUW-40 jest przeznaczona dla: firm, szkół, urzędów, klubów sportowych, fabryk,…

Uzdatnianie wody wodociągowej do celów spożywczych

Dlaczego woda i napoje w butelkach PET zagrażają zdrowiu?

BPA zostało zakazane w Korei, Japonii, Kanadzie i niektórych stanach USA np. w Kalifornii. Powoli zakaz obejmuje całe Stany Zjednoczone. Niektóre kraje europejskie również zaczynają wprowadzać ten zakaz (Szwecja, Francja,…). Jednakże w Polsce używanie BPA póki co, jest dozwolone. 

Badania wskazują, że BPA migruje z butelek do żywności w stężeniach 0,2 do 0,3 mg/l, natomiast w opakowaniach aluminiowych, powlekanych od środka farbą lub żywicą stężenie BPA wynosiła 0,1 do 1,9 mg/l. Przyjęto, że wartość bezpiecznej dziennej dawki BPA, wynosi obecnie 0,05 mg/kg masy ciała, wielu naukowców uważa to za absurd, twierdząc, że dawka bezpieczna przyjmowana stale jest około 200..500 razy mniejsza.

Wielu lekarzy alarmuje, że używając butelek plastykowych i puszek powlekanych spożywamy 200..300 razy więcej BPA niż dawka zagrażająca zdrowiu.

Butelki PET wydzielają do woda BPA (bisfenol-A,  to związek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych C15H16O2) substancję o działaniu zbliżonym do estrogenów. BPA stanowi formę syntetycznego estrogenu i wywołuje zaburzenia układu hormonalnego u wszystkich ludzi, najczęściej  jednak problem jest niedostrzegalny. Z najnowszych badań wynika, że bisfenol-A jest substancją znacznie niebezpieczniejszą niż dotychczas sądzono, wywołuje: otyłość, nowotwory, schizofrenię, depresję, zaburzenia układu nerwowego.

Dopiero po 30 latach można było oficjalnie stwierdzić że: palenie tytoniu, spożycie aluminium, amfetamina, leczenie rtęcią, leczenie radem, filtry azbestowe, itd. są zabójcze dla zdrowia. Podobnie za 20 lat oficjalnie zostanie stwierdzone, że dzisiejsze opakowania PET są zabójcze dla zdrowia. Dopóki bisfenol-A i substancje jemu podobne nie są zakazane korporacje chemiczne będą z nich korzystać, ponieważ bisfenole bardzo obniżają koszty produkcji.

Wykrywanie ilości bisfenolu-A, określenie możliwej ilości przenikającej do wody lub napoju w określonych warunkach jest procesem wielokrotnie złożonym. Analizy oddziaływania danej substancji w układach złożonych zawsze są dyskusyjne. Uzyskane wyniki pokazują jasno ogromną szkodliwość bisfenolu-A, ale są podważane przez lobby producentów napoi gazowanych i przemysł chemiczny. Lobby te finansuje/sponsoruje swoje zaplecze: profesorów, doktorów, jednostki naukowo badawcze, media. Dzięki sponsoringowi i zleceniom zaplecze naukowe i medialne przychylnie odnosi się do bisfenoli i podobnych substancji. 

Problem z bisfenolem jest podobny jak z aferą silników diesla volkswagena. Silniki VW emitowały 40 razy więcej tlenków azotu niż deklarował producent, spalały też 2..3 litry paliwa więcej niż podawał producent. Jak się okazało Volkswagen posiadał tajne laboratoria, w których ciągle rozwijano system oszukiwania urzędników i klientów. Mijały lat i system działał doskonale, VW wyprodukował ponad 11 milionów oszukanych samochodów. Wielu ekspertów uważa, że gdyby Volkswagen nie wpychał się na niegościnny rynek USA, wtedy oszustwo nie wyszło by na jaw przez najbliższe 20 lat. Co ciekawe w Europie Volkswagen posiada tak silny lobbing, że nie musi Europejczykom płacić żadnych odszkodowań. W USA oszukanym klientom VW wypłaca się po 15’000$ odszkodowania, przykładowo w Polsce oszukani klienci dostają po 25$.

Producenci napoi i wody butelkowanej nie badają wyrobu. W razie problemów mają oficjalne wyjaśnienie mówiące, że za przekroczenia norm odpowiadają dostawcy butelek. Napoje w butelkach PET sprzedawane są tak szybko, że ewentualny nakaz wycofania partii towaru nie jest dla producenta bolesny. W efekcie w niektórych partiach towaru ilość BPA może być przekroczona dziesiątki razy. Jeżeli butelki z wodą zostaną pozostawione na słońcu, wtedy do wody przedostaje się znacznie więcej bisfenolu. W sezonie letnim niektórzy producenci nie nadążają z realizacją zamówień w wyniku czego nowo wyprodukowane „nadmuchane” butelki nie są myte. Zmysły smaku i węchu człowieka nie są w stanie tego wykryć.

Woda kranowa

W Polsce najczęściej woda kranowa nadaje się do bezpośredniego spożycia, zdecydowanie najwięcej zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. Badania robione po 2015r. pokazują, że najczęściej woda kranowa ma lepszą czystość od butelkowanej, nie zawiera tez bakterii jak wiele wód butelkowanych. Okazjonalne picie surowej wody z kranu, nie niesie ryzyka negatywnych skutków zdrowotnych. Wielu lekarzy i naukowców uważa, że picie wody kranowej jest mniej ryzykowne niż spożywanie wody butelkowanej w plastykach.

Woda kranowa gotowana

Gotowanie wody kranowej powoduje zabicie większości bakterii i wirusów. Gotowanie zmniejsza ilość chloru, ale nie usuwa najgroźniejszych toksyn. Efektem ubocznym gotowania jest zbijanie się minerałów w mikro-bryłki, zmienia się smak wody i spada przyswajalność minerałów. Tworzą się też związki nierozpuszczalne.

Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego

„Zanieczyszczenia wody pitnej dostępnej w sieciach wodociągowych, a szczególnie toksyczne produkty jej chlorowania i ozonowania wykazują działanie teratogenne i mogą być przyczyną poronienia i innych powikłań”  Od czasu wydania tej opinie minęło ponad 10 lat, w tym czasie jakość wody wodociągowej bardzo się poprawiła. Kiedyś faktycznie jakość wody kranowej bywała tragiczna zła, w praktyce dodawano 10..15 razy więcej chloru niż obecnie.

Woda kranowa bez toksyn (chloru, ozonu, trihalometanu)

Uzdatnienie wody wodociągowej środkiem bakteriobójczym jest niezbędne. Najczęściej wodociągi dodają do wody: chlor, ozon i jeszcze fluor. Związki zawarte w wodzie metan, amoniak, reagują z nimi tworząc silne toksyny np. trihalometan, benzen, itd. Aby nie spożywać tych związków wystarczy zainstalować obok kranu najbardziej popularny, niedrogi filtr węglowy w obudowie 10″.

W niedużych instalacjach np.: dom, szkoła, restauracja, bank, sklep, itd. nie należy stosować większych filtrów niż 10″. Filtr wody po za korzystną filtracją jest siedliskiem, bakterii. W miarę zużywania się filtru bakterii przybywa. Nawet w droższych filtrach węglowych wzbogaconych jonami srebra i tak po pewnym czasie rozmnażają się bakterie. Dlatego zaleca się wymianę wkładu co 4 m3 wody, ale nie rzadziej niż 4..6 miesięcy.

Jeżeli nie mamy za filtrem lampy sterylizacyjnej  UV-C należy rano odpuścić 2 litry wody. W ten sposób filtr zostanie przepłukany, a  większość bakterii spuścimy do kanalizacji. Filtr węglowy bardzo skutecznie wiąże substancje chemiczne przy powolnym przepływie wody, dlatego wodę przez filtr węglowy powinno się przepuszczać powoli. 

Smaczna i zdrowa woda dostępna bez ograniczeń

Najlepszy sposób uzyskania w domu zdrowej, smacznej wody to filtracja węglowa i sterylizacja UVC. Woda jest przepuszczona przez filtr węglowy, który usuwa wszystkie toksyczne substancje, chlor, ozon, metale ciężkie. Po tym procesie woda przechodzi przez lampę sterylizacyjną zabijającą wszystkie bakterie, grzyby, wirusy wielokrotnie skuteczniej niż gotowanie.

Woda do picia:

★★★★★woda przepuszczona przez filtr węglowy i lampę sterylizacyjną UVC
★★★woda przepuszczona przez filtr węglowy z jonami srebra
woda z kranu (zawiera chlor, ozon, okresowo może zawierać silne toksyny i nawozy azotowe zmyte z pól przez deszcze)
woda  gotowana (w temperaturze ponad 55°C następuje wytrącenie minerałów form nierozpuszczalnych, tworzących mikro grudki)
★★wody przepuszczona przez filtr węglowy (w filtrach rozwijają się bakterie, które wypływają z wodą)
woda z instalacji odwróconej osmozy (woda jałowa jest bardzo niezdrowa)
woda z instalacji odwróconej osmozy z mineralizatorem (mineralizator w 90% instalacji nie działa prawidłowo, ponieważ jest pokryty filmem bakteryjnym)
woda butelkowana (butelki PET wydzielają do wody BPA, bisfenol-A, bardzo silnie szkodliwy i rakotwórczy)

Filtr z węglem aktywnym (filtr węglowy)

Filtr składa się z obudowy i wymiennych wkładów. Wkłady zawierają sprasowany węgiel aktywny, to taki sam węgiel jak w wojskowych maskach gazowych.

Filtr węglowy zabezpiecza użytkownika przed chlorem, ozonem, fluorem, metalami ciężkimi, nawozami azotowymi, metanem, amoniakiem, trihalometanem, benzenem, i prawie wszystkimi toksynami, które stale lub okresowo występują w wodzie. Filtr filtruje również zanieczyszczenia stałe o wielkości 3..5 µm (mikro metra).

Wkład filtra należy wymieniać co 4m3 wody (4000 litrów), ale nie rzadziej niż 4 miesiące. Hurtowa cena wkładów wynosi 3zł, sklepowa cena to około 7 zł. Wkłady z jonami srebra są dwa razy droższe.

Wkłady węglowe można też regenerować, ale jest to najczęściej nieopłacalne. Regeneracja polega na przepuszczeniu podgrzanej do 85°C wody w kierunku wstecznym, woda musi być miękka.

Aby uzyskiwać dużą skuteczność działania filtra węglowego wodę należy przepuszczać powoli.

Przepływowa lampa sterylizująca UVC

Ultra fiolet z światła słonecznego zabija bakterie i sterylizuje wodę. Na takiej zasadzie działa też świetlówka sterylizacyjna UVC zabezpiecza przed bakteriami, wirusami, grzybami, pasożytami jednak tych elementów w wodzie kranowej być nie powinno. Bakterie mogą też namnażać się w filtrze. Zakład wodociągów miejskich sterylizuje wodę świetlówkami UVC. Niestety woda może ulegać zanieczyszczeniu w drodze z wodociągów do naszego kranu.

Z czasem rura kwarcowa lampy będzie pokryta osadami mineralnymi węglanu wapnia itd. Dlatego najlepiej użyć świetlówki o mocy 40W, posiada ona duży zapas mocy do wysterylizowania wody. Okresowo z rury kwarcowej trzeba usuwać kamień (osady mineralne), robimy to jak szkło staje się mocno matowe. Okres ten wynosi typowo rok dla wody twardej, a 5..10 lat dla miękkiej.

Nie polecamy używać świetlówek o większych mocach niż 40W. Większa moc powoduje rozgrzewanie się świetlówki podczas braku przepływu wody i gwałtowne przyśpieszenie procesu narastania osadów mineralnych.

Budowa przepływowej lampy sterylizacyjnej UVC

Promiennik model: TUV 36T5 HE 4P SE, producent Philips, Bańka T16 posiada średnicę 19,3 mm, Długość całkowita 853 mm.
Oznaczenie HE oznacza świetlówki o dużej sprawności energetycznej kosztem zmniejszenia mocy.
Napięcie pracy świetlówki 94V, prąd pracy 425 mA, moc świetlówki 40W, moc emitowanego promieniowania w całym zakresie UVC 15W.
Moc pobierana z sieci 44W, ~230V, 190mA
Czas działania podawany przez producenta 9 000 h (wartość bywa znacznie zawyżona).
Trzonek 4P-SE (4 Pins Single Endnd), występuje też pod symbolem 4-PIN G10Q, lub G10Q.

[kilkanaście firm produkuje odpowiedniki świetlówek UV-C Philipsa, przykładowy zamiennik UVC GPH843T5L-4P, 39W, 4 PIN]
[minimalna dawka promieniowania do skutecznego sterylizowania wody 40 mJ/cm2 = 400 J/m2 = 40 mWs/cm= 40 000 μWs/cm2

Właściwości światła UV

Światło, którego oko ludzkie nie widzi, lub widzi bardzo słabo powinno nazywać się promieniowaniem. Słońce promieniuje w ziemię światłem UVA, UVB, UVC. Promieniowanie UVA to światło nadfioletowe tzn. światło o fali krótszej, niż światło widzialne, oko człowieka już tego światła nie widzi, lub widzi bardzo słabo. UVA dobrze widzą niektóre zwierzęta, np. renifery. Promieniowanie UVB jest niewidzialne, opala skórę człowieka, zabija bakterie, sterylizuje wodę na głębokość około 6mm, powoduje niszczenie wielu materiałów. Promieniowanie UVC dociera do ziemi w znikomej ilości, blokuje je atmosfera ziemi. UVC podobnie jak UVB jest zabójcze dla wszystkich organizmów żywych, ponieważ niszczy ich DNA. Większe organizmy przed promieniowaniem UVB i UVC chroni skóra lub pancerz. Ze względu na bardzo małe wymiary bakterie, grzyby, wirusy nie posiadają takiej ochrony. UVC posiada bardzo silne właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze, itd. Nad promieniowaniem UVC jest już promieniowanie X (promieniowanie rentgenowskie), które też jest zabójcze dla organizmów żywych, więc też jest wykorzystywane do sterylizacji głównie materiałów ciemnych (ścieków, koncentratów, piwa, konserw, paczek, materiałów medycznych,…), których nie można sterylizować światłem UVC.

Instalacja uzdatniania i sterylizacji wody SUW-40

Uzdatnianie wody wodociągowej do celów spożywczych

Profesjonalna instalacja uzdatniania i sterylizacji wody SUW-40 jest dedykowana dla zakładów przemysłowych, małych i średnich firm, siłowni, klubów fitness, obiektów sportowych, obiektów publicznych, szkół, hoteli, itp. Główne elementy to przepływowy sterylizator wody światłem UV (promieniowaniem UV-C) i filtr sedymentacyjny z węglem-aktywnym. Woda może zasilać wiele punkty poboru i dodatkowo instalację nawilżania powietrza.

Koszty utrzymania systemu przy pracy ciągłej 24h/dobę wynoszą: 120zł/rok świetlówka UVC, filtry 30zł/rok, energia elektryczna 180zł/rok. W ciągu roku urządzenia najczęściej spłaca się wielokrotnie, ponieważ rezygnujemy z dowozu wody butelkowanej i wywozu śmieci.

System może pracować z wyłączaniem czasowym. Automatyczne wyłączanie można ustawiać od 3 minut do 24 godzin.

Dzbanki filtrujące wodę

Filtr dzbanka zawiera węgiel aktywny, który zabezpiecza użytkownika przed chlorem, ozonem, fluorem, metalami ciężkimi, nawozami azotowymi, metanem, amoniakiem, trihalometanem, benzenem i prawie wszystkimi toksynami, które stale lub okresowo występują w wodzie. Problem w tym że filtracja ta działa bardzo słabo.

Woda przechodzi przez filtry dzbankowe grawitacyjnie. Ciśnienie przepływu przez filtr to około 0,005 bara, w filtrach podpiętych pod kran ciśnienie to wynosi typowo 4 bary, jest więc 800 razy większe. Dzięki ciśnieniu wodę można przepuszczać przez ciasno zbite, maleńkie granulki węgla. Aktywna powierzchnia granulek wyłapująca zanieczyszczenia w filtrze ciśnieniowym jest 6 000..30 000 większa niż w filtrze dzbankowym.

Filtry dzbankowe są dogodnym miejscem do namnażania się bakterii, dlatego powinno się je bardzo często wymieniać. Bakterie namnażają się w tych filtrach wielokrotnie szybciej niż w filtrach sieciowych.

Lepsza alternatywa dla wody butelkowanej

Istnieje woda znacznie zdrowsza i bezpieczniejsza od wody butelkowanej, jest równie smaczna i około 200 do 500 razy tańsza.

Bardzo tanio sam możesz zrobić instalację do uzyskiwania smacznej-zdrowej-wody, szczegóły opisano ponieżej.

Zrezygnuj z wody butelkowanej, wody gotowanej, wody kranowej, ponieważ istnieje znacznie lepsze rozwiązanie.

Skończ z dowozem wody butelkowanej i wywozem wielkich ilości śmieci. Oszczędzisz pieniądze, zadbasz o swoje zdrowie i środowisko naturalne.

Wtórne zanieczyszczenie wody

W zapchanych, załamanych, ściśniętych gruntem, źle zaprojektowanych (za małe średnice), przeciążonych eksploatacją rurach wodociągowych może dojść do zjawiska wtórnego zanieczyszczenia wody. Wtedy brudna woda z otoczenia rur (przez uszkodzenia, nieszczelne złącz) jest zasysane do wnętrza rur wodociągowych. Do czystej wody dostają się bakterie i inne brudy. Sytuacja taka zachodzi bardzo rzadko, kiedy w rurze powstanie wyraźna zwężka i prędkość przepływu jest odpowiednio wysoka. Przy dużych przepływach w godzinach szczytu rośnie prędkość przepływu i na przewężeniach spada ciśnienie, a czasami tworzy się podciśnienie. Podciśnienie to „ssanie” zaciąga wodę z zewnątrz do wnętrza rury. Z punktu widzenia fizyki, przypadkowo tworzy się urządzenie nazywane inżektorem, którego zasada działania jest dobrze opisana w Wikipedii i literaturze. Nigdy w Polsce nie spotkaliśmy się z takim zjawiskiem, jest ono bardzo rzadko spotykane rzadziej niż trzęsienia ziemi, czy awarie elektrowni atomowych. Świetlówka sterylizacyjna zamontowana za filtrem zabezpiecza przed negatywnymi konsekwencjami takich awarii.

Zasada działania urządzenia SUW-40

Woda w urządzeniu jest przepuszczana przez standardowy filtr wyposażonym w wkład dwu-funkcyjny z węglem-aktywnym. Filtr wyłapuje zanieczyszczenia mechaniczne do 3 µm, a węgiel-aktywny wyłapuje wszystkie rozpuszczone w wodzie substancje i metale toksyczne (chlor, ozon, metan, trihalometan, amoniak, benzen, fluor, rtęć, ołów, kadm, tor, nawozy azotowe i tysiące innych toksycznych substancji). Działanie węgla aktywnego jest niesamowicie skuteczne i bardzo dokładnie poznane od ponad 100 lat. Wkład z węglem-aktywnym do filtra 10″ z najlepszych firm to koszt zaledwie 7 zł. Wkład wystarcza na 8 000 litrów, dla uzyskania bardzo dobrej skuteczności zalecamy wymianę co 4 000 litrów.

Niestety filtry na wodę pitną mają wielką wadę, są siedliskiem bakterii. Z tego powodu wielu naukowców uważa, że filtry przynoszą więcej szkody niż pożytku, ponieważ emitują do wypływającej z nich wody bakterie.

Aby zlikwidować te wadę wystarczy za filtrami wodnymi zainstalować lampę sterylizacyjną UVC. Problem w tym, że lampa UVC jest znacznie droższa od samego filtra. Najlepiej zamontować „bezpieczną lampę”, tzn. urządzenie wyposażone w odpowiednie zabezpieczenia.

Działanie lamp sterylizacyjnych naświetlających wodę światłem ultrafioletowym jest bardzo dobrze poznane. Takie lampy, (świetlówki UVC) są stosowane w każdych miejskich wodociągach.

Filtry węglowe, świetlówki UVC, elektronika, zabezpieczenia, wszystko z roku na rok tanieje, więc system SUW-40 co roku jest tańszy i bardziej popularny. Przez ostatnie lata rozwiązania tego typu potaniały kilkukrotnie. Poprawiła się również jakość niektórych podzespołów np. świetlówek Philips, profesjonalnych przetwornic Osram, itp. Całość jest projektowana i składana z możliwie najlepszych podzespołów, powinna funkcjonować 20..30 lat.

SUW-40 to profesjonalna instalacja uzdatniania wody do spożycia. System SUW-40 przeznaczona jest dla zakładów przemysłowych i obiektów publicznych. System generuje minimalne koszty eksploatacji. Woda często zasila punkty poboru i instalację nawilżania powietrza.

Uzdatnianie wody SUW-40 zawiera:

  • filtr dwu-funkcyjny tzn. filtr sedymentacyjny  i węglowy (węgiel-aktywny). Filtracja zapewnia doskonały smak, likwiduje z wody: chlor, ozon, metan, trihalometan, amoniak, benzen, fluor, rtęć, ołów, kadm, tor, nawozy azotowe i tysiące innych toksycznych substancji, itd.
  • sterylizacja światłem UV nie zmienia smaku wody i nie wytrąca z wody minerałów jak np. gotowanie, zapewnia też idealną sterylizację, wielokrotnie skuteczniejszą od gotowania
  • system posiada wymagane zabezpieczenia zapewniające bezpieczeństwo sanitarne. W przypadku awarii świetlówki sterylizującej woda zostaje odcięta przez elektrozawór.
  • samo wyłączenie się po zadanym czasie (od 3 min do 24 godzin).
  • wysokie krany pozwalają lać wodę do wysokich butelek i dobrze sprawdzają się w roli poidełek do bezpośredniego picia wody z lecącego strumienia
  • dystrybucja uzdatnionej i sterylnej wody odbywa się miedzianymi rurami, ponieważ tylko miedziane rurociągi mają właściwości bakteriobójcze (ze względu na bakteriobójcze oddziaływanie miedzi). W niektórych krajach np. Holandii wodę pitną można prowadzić tylko w rurociągach miedzianych. Poza względami sanitarnymi drugim powodem jest prozdrowotne oddziaływanie miedzi.  U 90% ludzi stwierdza się niedobory miedzi.  Owoce i warzywa w latach 80-tych zawierały kilka razy więcej miedzi, niż aktualnie uprawiane szybko-rosnące odmiany. Niedobór miedzi bardzo wyniszczają organizm człowieka, powodują: spadek odporności, przyśpieszone starzenie tkanek, osteoporozę. Miedź zapobiega chorobom serca i układu krążenia. To właśnie dzięki miedzi naskórek i włosy mają odpowiedni kolor.

Domowe filtry odwróconej osmozy

Woda demineralizowana jest szkodliwa, a nawet bardzo niebezpieczna dla zdrowia człowieka. Woda demineralizowana niszczy zęby i odmineralizowuje kości. Dlatego zdecydowana większość producentów filtrów odwróconej osmozy po filtrach montuje mineralizatory.
Mineralizator wody to pojemnik zawierający granulki skał wapiennych, przez które przepływa woda. Granulki skał się rozpuszczają, a woda wzbogaca się o cenne minerały wapń, magnez, itd. Niestety mineralizatory wody często, w zasadzie najczęściej  nie działają prawidłowo. Już w parę tygodni od uruchomienia instalacji mineralizatory przestają działać, ponieważ pokrywają się filmem bakteryjnym. Zamiast mineralizować wodę emitują do wody bakterie, niektóre z tych bakterii są niebezpieczne dla zdrowia np. pałeczka ropy białej.

Ponad to w  domowych filtrach odwróconej osmozy nigdy nie mamy pewności czy membrana nie jest pęknięta. W takim przypadku filtr odwróconej osmozy staje się wylęgarnią bakterii. W warunkach domowych codzienna kontrola pracy takich instalacji jest niewykonalna.

Małe, domowe instalacje (filtry) odwróconej osmozy nie posiadają czujników i automatyki nadzorującej ich pracę, ponieważ automatyka taka jest znacznie droższa od samych filtrów.  Jeżeli domowa instalacja odwróconej osmozy nie działa prawidłowo, użytkownik nie jest o tym informowany. W efekcie z pękniętej membrany odwróconej osmozy popłyną namnożone bakterie, które namnożą się jeszcze bardziej w mineralizatorze i instalacji.

Projektujemy i seryjnie produkujemy instalacje odwróconej osmozy. Poznaliśmy ten temat dogłębnie, więc nikomu nie sprzedamy, ani nie polecimy instalacji odwróconej osmozy bez automatyki kontrolującej jej pracę. Takie instalacje są bardzo proste, ale bardzo niebezpieczne. Można to porównać do pierwszych prostych samochodów bez: pasów bezpieczeństwa, poduszek powietrznych, napinaczy pasów, stref zgniotu, hartowanych szyb, ABSu, kontroli trakcji, … czyli wszystkiego co od 15 lat mamy w standardzie wyposażenia samochodów.

 

Wnioski

Domowe filtry odwróconej osmozy są pozbawione elektroniki kontrolującej pracę i sterującej. Nawet najdroższe rozwiązania tego typu przynoszą znacznie więcej szkód niż pożytku. Znacznie lepiej pić wodę wodociągową prosto z kranu, niż używać tego rozwiązania.

Najlepszą i obecnie niedrogą metody obróbki wody wodociągowej do celów spożywczych jest przepuszczenie wody przez filtr węglowy i lampę sterylizacyjną UVC. Woda wodociągowa zawiera korzystne dla zdrowia i potrzebne człowiekowi minerały, które są usuwane przez filtry odwróconej osmozy (membrany odwróconej osmozy).

Woda wodociągowa najczęściej ma bardzo dobry skład minerałów, niestety jak powietrze zawiera zanieczyszczenia, które trzeba w mądry sposób usunąć. Usuwanie zanieczyszczeń uproszczonymi (kuchennymi, domowymi) filtrami odwróconej osmozy jest najgorszym rozwiązaniem. Takie rozwiązanie promuje wiele firm handlowych i monterskich, ponieważ na sprzedaży i serwisie filtrów odwróconej osmozy uzyskuje się kilkukrotnie wyższe marże, niż na filtrach węglowych i sterylizatorach UVC.

Woda…

Woda….

Nawilżanie w rolnictwie

Niezbędnym elementem upraw szklarnianych i grzybów jest zapewnienie odpowiednich warunków klimatycznych, temperatury i wilgotności powietrza. Systemy mgłowe ponadto mogą rozpylać nawozy i środki ochrony roślin zapewniając bardzo dokładne pokrycie liści.

Nawilżanie jest niezbędnym elementem w przechowywaniu warzyw i owoców. Systemy mgłowe mogą pokrywać warzywa środkami konserwującymi, mogą to być środki nieszkodliwe dla ludzi np.: witamina C, jony srebra, cukier biały.

W hodowli zwierząt systemy mgłowe działają jako system chłodniczy obniżając temperaturę w pomieszczeniach.

Pieczarkarnie

Nawilżanie w rolnictwie - pieczarkarnieUprawianie pieczarek wymaga specyficznego klimatu otoczenia. Potrzebna temperatura powietrza około 12-19°C (najczęściej utrzymywana temperatura to 15-16°C) oraz utrzymywania wilgotności na poziomie 90-95% RH. Utrzymanie w pomieszczeniu takich parametrów latem, nie należy do prostych zadań.

Wysokociśnieniowy system nawilżania mgłowego potrafi takie parametry utrzymać w pełni automatycznie. Szybkie odparowanie mgły wodnej (duża powierzchnia parowania) powoduje, że układy nawilżania mgłowego są wysoce wydajne w stosunku do innych rozwiązań. Ponadto podczas odparowania mgły wodnej, zabierana jest duża ilość energii z powietrza, ochładzając je (chłodzenie powietrza wyparne). Jest to dodatkowym atutem tego typu rozwiązania, zwłaszcza w upalne dni.

Przykład: Gdy temperatura powietrza w pomieszczeniu wynosi 20°C, a wilgotność jest na poziomie 60% RH, nawilżając produkcję przy pomocy systemu mgłowego do poziomu 90% RH, temperatura spadnie do około 16°C
* Wahania temperatury mogą się różnić w zależności od warunków otoczenia (intensywności promieni słonecznych, rodzaju i powierzchni pomieszczeń produkcji, wentylacji, itp.).

Hodowla kwiatów

Nawilżanie roślinUprawa kwiatów i ich przechowywanie wymaga zwykle podwyższonej wilgotności powietrza. Znaczna część uprawianych roślin pochodzi z podzwrotnikowych, tropikalnych lub subtropikalnych obszarów. Wymagają one odpowiednich warunków klimatycznych. Rośliny o ozdobnych liściach, paprocie, storczyki, palmy, draceny, są podatne na utratę wilgoci. Źle znoszą suche powietrze, które powoduje zasychanie liści i kruszenie się ich na brzegach, więdnięcie pączków i kwiatostanów, prowadzące do ich opadania.

Mgłowy system nawilżania powietrza, dzięki wysokiej wydajności i szybkiemu odparowaniu wody, może zapewnić odpowiednie warunki klimatyczne, nawet w dużych powierzchniowo szklarniach i obszarach produkcyjnych.

• hodowla drobiu, • chłodzenie kurników
• szklarnie • pieczarkarnie • uprawa kwiatów
• magazyny, • chłodnie warzyw i owoców
• nawilżanie produktów

Wysokociśnieniowe systemy mgłowe

System nawilżania mgłowego HPS-Agro i znacznie bezpieczniejszy HPS-vP używane są hodowlach zwierząt, uprawach roślin i grzybów.

Cechy systemu nawilżania HPS-vP:

  • Wysoka wydajność układu – do 540 litrów na godzinę
  • Bardzo niskie zużycie energii 0,6..1,5kW
  • Prosta budowa systemu – łatwa obsługa i eksploatacja
  • Wysoka trwałość elementów systemu
  • wysoki poziom bezpieczeństwa